Ta stranka je u saopštenju navela da dodatno skreće pažnju na taj „zastrašujući podatak“ koji je iznela eminentna stručnjakinja i nekadašnja direktorka Ginekološko akušterske klininke Narodni front dr Snežana Rakić.

„U doba kada Srbija ima negativan prirodni priraštaj i kada javno dostupan podatak ukazuje da je 2020. nestao grad veličine Paraćina, Bačke Palanke ili Rume, to je strašno i zabrinjavajuće“, navodi se u saopštenju članice predsedništva „Nove stranke – Da se struka pita“ Stane Bekčić.

Ona je naglasila da se o tim problemima u vlasti i od strane relevantnih državnika i ne govori.

„Nova stranka – Da se struka pita postavlja pitanje da li je moguće dozvoliti ovakve zdravstvene propuste, a dodatno u trenutku pandemije korona virusa. Jer direktna negativna tendencija i rezultat sveg ovog dešavanja sa korona virusom je smrtnost“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je prema dostupnim podacima, „u Srbiji skoro 15 odsto veća smrtnost u 2020. u odnosu na 2019, kao drektna posledica pandemije“.

Ukazano je na to da „treba uzeti u obzir i migratorna kretanja stanovništva, kao i trajno iseljavnje, kako mladih, tako i čitavih porodica“.

„Nova stranka – Da se struka pita“ apeluje da se stručnjaci pozovu da predlože modele za rešavanje alarmantne situacije u zdravstvu i suzbijanje „bele kuge“.

„Za pokušaje nekompetentnog naprednjačkog kadra, Srbija niti ima vremena, niti snage, a ako se ovako nastavi neće biti ni izvornog stanovništva, što zbog „bele kuge“, što zbog velikog broja mrtvorođenih beba“, zaključuje se u saopštenju.