“Vučić nas je vratio u devedesete, ponovo je uneo mržnju u politički život Srbije, doveo je političke odnose u neku vrstu ličnog neprijateljstva”, rekao je Novaković u emisiji “Iza vesti” na TV N1, prenela je Narodna stranka u saopštenju.

On je ocenio da Vučić “čini gestove nesigurnog čoveka”, i dodao da “poznaje Vučića koji nije hrabar čovek”.

“On ima potrebu za prebrojavanjem, pokušava da mitingom kojeg unapred karakteriše kao najveći u istoriji, ohrabri vlastito biračko telo i uputi mu poruku da se ništa nije dogodilo i da on i dalje kontroliše situaciju. Pokušava da proizvede efekat da kontroliše situaciju”, rekao je Novaković.

Po rečima Novakovića, činjenica da je Vučić zakazao miting “govori o nemoći, da mu je potrebno da isforsirano uspostavi autoritet koji je urušen”.

“Zašto je potrebno sazivati miting ako ste sigurni u sebe”, pitao je Novaković i dodao da je Vučić “uveo konfliktnu političku kulturu vređanja, nipodaštavanja, omalovažavanja opozicije”.

Dodao je da se tek navršilo nedelju dana od masovnog ubistva u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, a da Vučić sve vreme govori o novim izborima i da bi opozicija “trebalo da sedne s njim i razgovara” o tome.

“O kakvim izborima? To nije tema, nego kako unormaliti ovo društvo. Neukusno je imati bilo šta kao temu osim te tragedije i njenih socio-psiholoških posledica”, rekao je Novaković.

Poslanik Narodne stranke ocenio je da je Vučićeva namera da se opozicija “skloni s ulice”, jer je to “jedino čega se on plaši”, naglašavajući da mora da se vrši i institucionalni i vaninstitucionalni pritisak na Vučića.

Upitan o protestu opozicije najavljenom za petak u 18 sati, Novaković je odgovorio da je plan da se vrši permanentan pritisak dok se ne otvori ozbiljan društveni dijalog o reformama u Srbiji.

“Nismo rešili problem tako što će Branko Ružić, Bratislav Gašić ili Aleksandar Vulin podneti ostavke, jer doći će neki drugi. Moramo da otvorimo razgovore kako reformisati društvo da se slična tragedija nikad ne ponovi”, rekao je Novaković i dodao da će javnost o svim detaljima predstojećeg protesta biti obaveštena sutra.

Dodao da bi opozicija trebalo uvek raširenih ruku da dočeka predlog za održavanje izbora, ali ocenio da je predlog u ovom trenutku “manipulativan i prilika da se skrene pažnja sa svega što nas je zadesilo u društvu”.