Novaković je agenciji Beta kazao da je policija ispred Skupštine Novog Sada upotrebila pendreke i sva ostala sredstva prisile kojima se, inače, rasturaju neprijavljene demonstracije. 

Istakao je da je usvajanje Generalnog urbanističkog plana (GUP) i projekat „Novi Sad na vodi“, s jučerašnjim danom uvod u propast gradske vlasti. 

„Organizatori su skup najavili, kao i zahtev da se jedan naš predstavnik obrati odbornicima skupštine grada, jer je vlast odbila više od 12.000 primedbi na GUP. Cilj je bio da protest protekne mirno i civilizovano, medjutim, policija je u jednom trenutku podlegla nasilničkoj atmosferi koju je pravilo privatno obezbedjenje. Nije bilo nikakve potrebe za angažovanjem policije, a ni privatnog obezbedjenja“, ocenio je Novaković. 

Prema njegovim rečima, politička kultura koju Srpska napredna stranka (SNS) već deset godina demonstrira je konfliktna politička kultura nadjačavanja i prebrojavanja. 

„Suprotno mentalitetu te stranke je da poštuje gradjane koji ne misle kao oni, i to se dogodilo juče u Novom Sadu. Skandalozna je odluka gradskih vlasti da angažuje privatno obezbedjenje jer se radi o pokušaju da se gradjanima utera strah u kosti. Medjutim, ti ćelavi i istetovirani momci nas nisu uplašili već dodatno motivisali“, istakao je Novaković. 

Na pitanje Bete kakve će biti posledice po Novi Sad nakon usvajanja novog GUP-a, Novaković je rekao da je cilj gradskih vlasti da urbanizuje deo obale Dunava kako bi realizovali izgradnju naselja „Novi Sad na vodi“. 

„Reč je o koruptivnom poslu izmedju gradonačelnika Miloša Vučevića i kompanije ‘Galens’. Ta kompanija je vlasnik brodogradilišta koje se nalazi u koritu Dunava i na tom delu sada ne može da se gradi ništa. Novim GUP-om je planirano da se na mestu brodogradilišta izgradi blok zgrada od 20 spratova. To je najveća investicija organizovanog kriminala u državi jer je reč o poslu vrednom nekoliko milijardi evra“, rekao je Novaković. 

Dodao je da bi se time, zbog krčenja šuma, narušila i ekološka celina koju čine Šodroš i Kamenička ada, a koji čine „pluća“ Novog Sada. 

„Izgradnjom naselja na obali Dunava bila bi ugrožena i bezbednost Novog Sada jer bi nasip bio pomeren 500 metara u korito Dunava da bi se dobilo gradjevinsko zemljište. Time bi protok Dunava bio sužen na svega 600 metara i svaki plavni talas bi izazvao poplave u gradu“, objasnio je Novaković. 

Naglasio je da gradjani Novog Sada sigurno neće dozvoliti da se realizuje ideja vlasti o „Novom Sadu na vodi“. 

Dodao je da se kvalitet života u Novom Sadu godinama urušava jer gradjevinsku ekspanziju ne prate urbani elementi kao što su parkovi, parkinzi ili dečja igrališta koji život čine funkcionalnijim. 

„Jučerašnja reakcija Novosadjana nagoveštava da će se u narednom periodu stvari zaoštravati. Pozicija gradske uprave je neodrživa i vrlo brzo očekujem raspisivanje vanrednih lokalnih izbora. Projekat ‘Novi Sad na vodi’ je s jučerašnjim danom uvod u njihovu propast“, rekao je Novaković i dodao da gradjani Novog Sada očekuju od tužilaštva da utvrdi krivičnu odgovornost privatnog obezbedjenja zbog brutalnog fizičkog obračuna s učesnicima protesta. 

„Ukoliko tužilaštvo ne reaguje i izostane odgovornost gradskih vlasti kao i hukigana koji su maltretirali gradjane uslediće novi protesti, jer Novi Sad neće ćutati“, zaključio je Borislav Novaković.