„Srbija će se sve više usklađivati sa restriktivnim merama, ali sporim tempom, pokušavajući istovremeno da ubedi Rusiju da nije potpuno protiv njih“, rekao je Novaković na konferenciji „Rat u Ukrajini i rizici za Zapadni Balkan“ koju je organizovao EURACTIV Bugarska.

Novaković je rekao da se rat u Ukrajini desio u najgorem mogućem trenutku za vladajuću elitu u Srbiji, jer je izbio usred izborne kampanje, pa je čak i moto kampanje Srpske napredne stranke promenjen i naglasak stavljen na to da će njen lider i predsednik Srbije Aleksandar Vučić obezbediti mir i stabilnost u zemlji.

I kada je u pitanju Zapadni Balkan, narativ vladajuće partije bio je fokusiran na to da će Srbija biti stub stabilnosti i da neće produbljivati krizu.

„Vučić će verovatno nastaviti da se predstavlja kao glavni garant stabilnosti u regionu i da će osigurati da neće biti prelivanja konflikta iz Ukrajine u Srbiju, ali i u BiH i na Kosovo“, izjavio je Novaković.

U EU postoji svest da je stabilnost ključna u ovom trenutku, rekao je Novaković i dodao da su Brisel i Vašington spremni da više sarađuju sa Beogradom i ne dozvole prelivanje krize iz Ukrajine u region.

Prema oceni Novakovića, važno je da EU promeni pristup politici proširenja i da počne da gleda Zapadni Balkan sa bezbednosnog aspekta, zajedno sa zahtevima za više demorkatije, vladavine prava i slobode medija.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da rat pojačava niz geopolitičkih promena i da je pokrenuo proces kakav nije viđen decenijama.

„Ovo je šansa za Zapadni Balkan i novu dinamiku procesa pristupanja „, rekao je Bilčik.

Kada je u pitanju BiH, Bilčik je rekao da institucije moraju da funkcionišu i da mora da se nađe način da konstitutivni narodi rade zajedno.

Predsednik Evroatlantskog saveta u Severnoj Makedoniji Ismet Ramadani ocenio je da će se rizik od konflikta na Zapadnom Balkanu povećati ako Rusija izađe kao pobednik iz rata u Ukrajini i da se to ne sme dozvoliti.

„Evropska integracija Zapadnog Balkana mora biti ubrzana, jer je to jedina garancija da se savladaju svi izazovi koje predstavljaju rat u Ukrajini i totalitarni populizam u regionu“, kazao je Ramadani.

EU, dodao je Ramadani, mora biti ujedinjena i ne sme da dozvoli da budućnost Zapadnog Balkana bude u rukama populista.

Enđeluše Morina iz istraživačkog centra Evropski savet za spoljne poslove (ECFR) izjavila je da je potrebna veća politička integracija regiona koji je od strateške važnosti za EU i SAD, ne samo geografski gledano, nego i iz bezbednosnih razloga.

Morina je ocenila da rat u Ukrajini može da „inspiriše“ autokrate u regionu da izazovu nove konflikte u regionu.

„Zbog toga je hitno potrebno da se region čvrsto uključi u NATO i EU u političkom smislu i da se izoluje od ruskog uticaja“, kazala je Morina.