“Kao predstavnik kineskog naroda, ja sam došao ovde da zaštitim interese Kine i to doživljavam kao svoju svetu odgovornost. Kao izaslanik kineskog naroda, ja sam došao ovamo da poboljšam kinesko-američku razmenu i saradnju, i to shvatam kao svoju ključnu misiju”, rekao je Sije.

“Kinesko-američki odnosi trenutno se suočavaju sa ozbiljnim poteškoćama i izazovima. Moje imenovanje stoga za mene nije samo čast, već i ogromna odgovornost. Moje kolege i ja ćemo dati sve od sebe da ispunimo svoje obaveze i uz veliku posvećenost i trud ispunimo ciljeve naše misije”, izjavio je novi ambasador.

Predsednik Si je pozvao na međusobno poštovanje, mirnu koegzistenciju i saradnju u kojoj sve strane dobijaju, a ta tri principa predstavljaju temelj i pravi put za obe zemlje u novoj eri, podvukao je Sije.

“Nadamo se da će se SAD sa Kinom naći na pola puta i, polazeći od zajedničkih interesa naroda dveju zemalja i celog sveta, kao i na osnovu principa data u tri zajednička saopštenja Kine i SAD, svrsishodno upravljati važnim i osetljivim pitanjima poput pitanja Tajvana”, dodao je ambasador.

“Prošlo je već 13 godina otkako sam poslednji put radio u SAD. U tih 13 godina došlo je do velikih promena, kako u svetu, tako i u SAD”, podsetio je Sije.

On je rekao da tokom svog mandata planira da proširim kontakte sa svim krugovima u SAD, pažljivo posmatra i bliže se upozna sa zemljom i pokuša da pronađe način za produbljivanje i saradnju dve  zemlje.

“Takođe očekujem da izgradim prijateljski odnos sa medijima i predstavnicima drugih sektora. Hajde da svojim razumevanjem, postupcima, hrabrošću i voljom svi radimo zajedno kako bismo dali doprinos kinesko-američkim odnosima”, zaključio je ambasador Sije.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *