Posle podnošenje te prijave, predstavnici Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS), Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS), stranke Zavetnici i pokreta Dveri su rekli novinarima da će se videti i da li će tužilaštvo postupati po njoj i da li je samostalno, kako tvrdi vlast.

Predstavnici tih opozicionih stranaka koje sebe nazivaju državotvornom opozicijom su ponovili da je Vučić, prihvatanjem evropskog plana za Kosovo i njegovih aneksa narušio teritorijlni integritet Srbije, da je pogazio Ustav Srbije kao i da je počinio krivično delo priznavanje kapitulacije i okupacije.

Lider Dveri Boško Obradović je rekao da je krivičlnu prijavu potpisalo 28 poslanika Skupštine Srbije i da je sada na potezu tužilaštvo.

“Videćemo da li tužilaštvo da radi po Ustavu i Krivičnom zakoniku, ili u strahu od izvršne vlasti”, rekao je on.

 

Kazao je da je “dodatni dokaz” da su vlast i Vučić “krenuli putem kapitulacije i predaje” Kosova prištinskim vlastima političke prirode, te tu ubrojao i to što Skupština Srbije ne zaseda duže vreme i ne izjašnjava se o evropskom planu za Kosovo.

Zapitao je i zašto vlast i njima bliski mediji napadaju “državotvornu opoziciju” i zašto se na televizijma sa nacionalnim frekvencija ne može čuti drugačije mišljenje o tom planu, osim onog koje zastupa vlast.

Predsednik POKS-a Vojislav Mihailović je kazao da podnosici krivične prijave neće odustati od odbrane Ustava Srbije i da će ga štititi i kroz parlamet, koji je, kako izgleda, sada suspendovan.

“Ukoliko to ne bude moguće pozvaćemo gradjane i na vanparlamentarnu borbu, rekao je lider POKS-a koji čini koaliciju NADA sa Novim DSS.

Poslanik stranke Zavetnici Zoran Zečević pozvao je gradjane da “podignu glavu” i da vide šta radi vlast u Srbiji, a i po pitanju Kosova.

“Borićemo se mirnim putem za prava svih gardjana ove zemlje”, rekao je Zečević koji je optužuio Vučića i za, kako je kazao, “veleizdaju” po pitanju ugrožavanja teritorijalnog integriteta Srbije.

Pozvao je i Sociijalističku partiju Srbije, koja je u koaliciji sa Vučićevom Srpskom napredno strankom i koja se, kako je kazao, odrekla svog programa, da mu se vrati.

Sa konferencije za novinare ispred Palate pravde najavljeno je da će se te četiri stranke, u vezi evropskog plana za Kosovo, obratiti i Ustavnom sudu.