Protestni marš u Budimpešti počeo je na trgu kod mađarskog parlamanta i zaustavio je saobraćaj na jednoj od najprometnijih ulica u gradu. Demonstranti, mahom srednjoškolci, traže povlačenje nacrta zakona koji bi učiteljima ukinuo status javnih službenika, a zahtevaju i povećanje njihovih zarada kao i vraćanje njihovog prava na štrajk.

Srednjoškolci i učitelji su održali seriju sličnih protesta poslednjih meseci i postali su glavni glas neslaganja sa mađarskim desničarskim vlastima otkako je koalicija opozicionih stranaka ubedljivo izgubila prošle godine na parlamentarnim izborima od Orbanove stranke Fides.

Orbanova vlada, često optuživana za autokratski stil vladavine, tvrdi da će povećati plate učiteljima tek kad Evropska unija odblokira sredstva namenjena Mađarskoj, a ta sredstva je Brisel zamrzao kako bi naterao Budimpeštu da se odsustane od kršenja vladavine prava i narušavanja nezavisnosti sudstva.

Kritičari Orbanove vlade kažu da bi ona morala biti sposobna da finansira sopstveni sistem obrazovanja iz sopstvenog nacionalnog budžeta, i da su loše plate i loši uslovi rada doveli do kritičnog manjka zaposlenih u obrazovanju.

Današnji protesti bili su masovniji od prethodnih, koje je mađarska policija pokušavala da razbije suzavcem i, u jednom slučaju, batinanjem gumenim palicama. Mladi demonstranti su na napade uzvraćali pokličima: “Suzavac nas ne podučava”.