Ukoliko u tom izveštaju ne bude osetnog poboljšanja u odnosu na prvi izveštaj da predsednik nije u stanju da vrši radne obaveze i da je dugoročna prognoza nesigurna da li će uopšte moći da se vrati dužnosti šefa države, ali pre svega na osnovu odgovora koliko je predsednik Zeman u stanju da rasudjuje, Senat i većina u novom sazivu Poslaničkog doma spremni su da mu po članu 66 Ustava Češke oduzmu privremeno nadležnosti i prenesu ih na premijera i predsednike oba doma.

„Direktor Centralne vojne bolnice Miroslav Zavoral prošle sedmice je pokrenuo inicijativu da se sastavi konzilijum lekara raznih specijalnosti. Obratio se renomiranim ličnostima medicine iz uglednih bolnica i institucija. Bolnica neće saopštavati imena članova konzilijuma. Zaključke bi konzilijum mogao da objavi početkom novembra“, saopštila je danas portparolka bolnice Jitka Zinke.

Predsednik Zeman ne dozvoljava da se javnosti saopšti od čega to hronično boluje i njegov lekar profesor Zavoral smeo je samo da saopšti da je smešten u bolnicu zbog komplikacija hroničnog oboljenja.

Medjutim češki mediji iz nezvaničnih izvora su objavili, a to je javno potvrdio i Zemanov prijatelj, bivši predsednik Češke Vaclav Klaus.

On je rekao da Zeman ima probleme sa cirozom jetre zbog svog životnog stila „u jednoj ruci čašica u drugoj cigaretica“.

Predsednička kancelarija lagala je Čehe nedeljama da Zemanu nije ništa, da je samo iscrpljen i dehidriran, još kad je prvi put na osam dana prošlog meseca smešten u bolnicu i priznala je da je šef države bolestan tek na dan parlamentarnih izbora 8. oktobra, kada je bilo jasno da Zeman više neće biti u stanju da se pojavljuje u javnosti.

Kako se ne bi oslanjao na neistine Zemanovog kabineta, koje već istražuju češka policija i vojna obaveštajna i civilna bezbednosna služba, a takodje na sada već tabloidne detalje Zemanovih tegoba koje cure u medije, predsednik gornjeg doma parlamenta, senator Miloš Vistrčil zapitao je zvanično Zemanovog lekara Zavorala i dobio je izveštaj da Zeman nije u stanju da obavlja funkciju.//