Bazar će biti održan na šetalištu, kod Sebilja, od 10 do 16 časova, a posetioci će biti u prilici da probaju i kupe suhomesnate proizvode, sir, med, sveže voće i povrće, sokove, džemove, ajvar, brašno i ostalo.

Svoje proizvode na Bazaru predstaviće i Novopazarac Mustafa Nišlija, čija zanatska radnja “Šejla 970” proizvodi testenine, kao i pčelarstvo Ličina i firma “Ukusi Kopaonika” iz Raške koja se bavim preradom mleka, voća i povrća.

Predstavnica Udruženja “Mali proizvođali hrane u Srbiji”, organizatora manifestacije, Sandra Živković kazala je da je cilj Bazara povezivanje lokalnih proizvođača hrane i njihova promocija.

“Osim toga, ovo je dobra prilika i da se proizvođači iz drugih gradova Srbije predstave kupcima u Novom Pazaru. Naša želja je i da kroz platformu koju smo razvili, ali i kroz ovakve događaje, umrežimo proizvođače međusobno i da doprinesemo što boljem plasmanu njihovih proizvoda”, izjavila je ona.

Partneri tog Udruženja, koje okuplja oko 330 malih proizvođača hrane u Srbiji, suorganizatori Bazara su Regionalna razvojna agencija Sandžaka (SEDA) i Turistička organizacija Novog Pazara.

“Želja nam je da Bazar preraste u međunarodni, pa da narednih godina imamo predstavnike zemalja u okruženju. Mi smo tu za sva udruženja i organizacije da pružimo maksimalnu logističku podršku, a učesnicima ovog događaja želimo da prodaju što više svojih proizvoda”, rekao je Direktor SEDA-e Samir Kačapor.

Predstavnica Turističke organizacije Ljiljana Lešević Lukić poručila je da će ta ustanova raditi na popularizaciji i promociji Bazara.

“Mi ćemo se potruditi da kroz naš sajt i ostale načine oglašavanja animiramo male proizvođače iz regiona, ali i ljude koji žele da posete takve manifestacije, da kupe neki od domaćih proizvoda. Nadamo se da će sama manifestacija dovesti što veći broj turista, ne samo iz regiona nego iz celi Srbije”, poručila je.

Manifestacija je deo projekta “Velika mala privreda”, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi nevladina organizacija ACDI/VOCA.

Predstavnik USAID-a Ahmed Halilagić kazao je da bi mali proizvođači hrane mogli da iskoriste digitalizaciju da se bolje pozicioniraju na tržištu, ali i svoje proizvode ponude velikim lancima.

“Ovo je važan projekat, jer pravimo sistem koji će potpuno olakšati funkcionisanje malim i srednjom preduzećima u komunikaciji sa finalnim potrošačima i kupcima”, istakao je Halilagić.

Bazar će biti održan i u Negotinu i Nišu.