JANUAR

Početak godine obeležili su incidenti u Priboju, odnosno, nacionalističko ponašanje graničnih policajaca i jednog mladića koji su pevali šovinističke pesme vređajući Bošnjake. Protiv policajaca pokrenuti disciplinski postupci, incidente osudili političari i NVO, predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio Priboj.

Bela pamučna pluća, postavljena u Novom Pazaru kako bi pokazala kvalitet vazduha, posivela za nedelju dana.

Ogromna većina građana Novog Pazara glasala na referendumu za promenu Ustava Srbije u oblasti pravosuđa. Rekorderi u Sjenici, na jednom biračkom mestu svi izašli na referendum.

Konzorcijumu predvođenim novosadskom firmom “GAT” poveren posao izgradnje nove škole “Svetozar Marković” u Sjenici, vredan 11,7 miliona evra.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin poručio da “nema pregovora sa strankama režima i njihovim koalicionim partnerima”.

Reditelj Zlatko Paković dobitnik nagrade “Ahmed Vali”.

Sto plus prvi ukazao da je kvalitet vode u reci Raški kod hotela Vrbak pete, najgore kategorije, jednak kanalizaciji.

FEBRUAR

Epidemija korona virusa i dalje u jeku u Novom Pazaru.

Posle sedam godina ponovo odigrana predstava “Beton mahala” u Novom Pazaru.

Policija zaplenila 63 kilograma marihuane u Paljevu, kod Tutina.

Raspisan tender za rušenje javnog toaleta u centru grada i uređenje obala Raške.

Već do 8. februara u Novom Pazaru prekoračene dozvoljene godišnje vrednosti zagađenja vazduha.

Sneg na ulicama, neprohodan put Novi Pazar – Sjenica.

Lideri Srpske napredne stranke i Socijaldemokratske partije Aleksandar Vučić i Rasim Ljajić dogovorili zajednički nastup na izborima. SDPS će imati ministra i državne sekretare, navodi Ljajić.

Sedamnaestogodišnjak vozio Murom 160 kilometara na sat.

Stranka pravde i pomirenja samostalno izlazi na vanredne parlamentarne izbore, Usame Zukorlić nosilac liste “Muftijin amanet”. Samostalno na izbore izlazi i SDA Sandžaka.

Atletičar Elzan Bibić dva puta obarao rekord Srbije na 3.000 metara u dvorani.

Trener Novog Pazara Dragan Radojičić podneo ostavku nakon poraza od Kolubare. Novi Pazar pretposlednji na tabeli. Tomislav Sivić novi trener.

Osnovni sud presudio da Opšta bolnica u Novom Pazaru i lekar M.Š. isplate pacijentkinji 3,8 miliona dinara zbog propusta u lečenju.

MART

Kod Tutina zaplenjeno još 56 kilograma marihuane.

Fudbalskom klubu Novi Pazar za tri godine preko milion evra iz gradske kase, isto kao svim sportskim kolektivima zajedno.

Završen tender za uređenje obale Raške u centru grada, posao vredan 260.000 evra, ugovor dodeljen kompaniji “Delić izgradnja”.

Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde prilikom posete Novom Pazaru poručila “nema saradnje sa Ljajićem, Ugljaninom i Zukorlićem”.

Stranka pravde i pomirenja spremna na nastavak saradnje sa naprednjacima, pružili podršku Vučiću na predsedničkim izborima.

Bibić oborio i rekord Srbije na 1.500 metara u dvorani.

Narodni poslanici iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina u 2021. godini zaradili blizu 15 miliona dinara.

Vučić posetio Novi Pazar, Sjenicu i Tutin, ozvaničio početak gradnje autoputa od Požege do Duge Poljane i poručio “sudite mi po delima”.

Vlada Srbije obezbedila 62 miliona dinara za rekonstrukciju Ulice generala Živkovića u Novom Pazaru.

Izveštaj švajcarske kompanije “IQ Air” pokazao da je vazduh u Novom Pazaru najzagađeniji u kontinentalnom delu Evrope. Iz lokalne samouprave poručili da građane “kao da ne zanimaju ekološki problemi”, stručnjaci tvrde da se problem zagađenog vazduha “gura pod tepih”.

Članovi Lokalnog antikorupcijskog foruma podneli ostavke.

Elzan Bibić i Teodora Simović pobednici Ramazanske trke.

APRIL

Održani parlamentarni i predsednički izbori. Stranka pravde i pomirenja osvojila tri poslanička mandata, SDA Sandžaka dva. Ubedljiva pobeda Vučića u sandžačkim gradovima.

Teniser Hamad Međedović u Antaliji osvojio prvu seniorsku titulu u karijeri, sledeće nedelje u istom gradu i drugu.

Fudbaleri Novog Pazara plasirali se u polufinale Kupa Srbije, rival Crvena zvezda. U prvenstvu borba za opstanak, iz Uprave tvrde da “neko pokušava da ih izbaci iz lige”.

Dve sudske presude za ubistva, Dejan L. dobio 12 godina zatvora za ubistvo rođaka na groblju, Adnan A. 14 godina za ubistvo gosta restorana čiji je vlasnik.

Usame Zukorlić kazao da su veštačenja stranih laboratorija pokazala da je njegov otac, bivši sandžački muftija, Muamer otrovan. Više tužilaštvo otvorilo istragu, Viši sud naložio ekshumaciju tela.

Liders SDPS Rasim Ljajić povređen u saobraćajnoj nesreći. Njegov saradnik, direktor “Emisione tehnike” Branko Gogić poginuo.

Drama u Ulici Vuka Karadžića, muškarac pucao na članove porodice, pa posle nekoliko sati izvršio samoubistvo.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović dobila povelju Grada Novog Pazara. Priznanja, povodom Dana grada, dobili i književnik Enes Halilović i Regionalno pozorište.

Najavljeno, Novi Pazar dobija “Smart city centar”.

MAJ

Biolog Ana Karanović izjavila da je “reka Raška mrtva”.

Ekshumirano telo Muamera Zukorlića iz seoskog groblja u Orlju, izvršena obdukcija, a potom ukopano u haremu Altun-alem džamije.

Trvenja u SPP, ostavke i smene pojedinih visokih funkcionera.

Poskupele komunalije, voda i iznošenje smeća. Građani za komunalije duguju preko 870 miliona dinara.

Fudbalski klub Novi Pazar kažnjen sa 10 miliona dinara i uslovnim oduzimanjem šest bodova. Iz Uprave prete istupanjem iz lige. U baražu bolji od IMT-a, opstali u Super ligi. U polufinalu Kupa Srbije Novi Pazar poražen od Crvene zvezde sa 8:0.

Hamad Međedović osvojio titulu u Ulcinju.

Bračni par Muhović iz Sjenice pravnosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva Anela Papića, Hidaet A. na 11 godina zbog ranjavanja dvoje, među kojima je i slučajna prolaznica.

Radovi na rekonstrukciji Kule motrilje “debelo kasne”, trebalo da budu gotovi do septembra 2021. godine.

Rekonstrukcija Ulice generala Živkovića poverena kompanijama “Složna braća Zoran i Nele” iz Nove Varoši i “Ukras” iz Novog Pazara. Ugovor vredan 81,4 miliona dinara.

Osnovni sud utvrdio da su profesori Državnog univerziteta Mersudin Mulić i Fadil Škrijelj nezakonito otpušteni.

Gradska uprava Novog Pazara najtransparentnija u Srbiji.

Elzan Bibić oborio rekord Srbije na 5.000 metara.

Kasacioni sud odbio zahtev novopazarskog hirurga Izeta Tutića, pravosnažno osuđenog na godinu i osam meseci zatvora zbog primanja mita. Zbog zdravstvenih problema, on odlaže odlazak na izdržavanje kazne.

Svekar ubio snahu u selu Crnoča, potom izvršio samoubistvo.

JUN

Početak meseca obeležile česte dojave o postavljenim bombama u novopazarskim školama.

Tomislav Sivić više nije trener Novog Pazara, njegov naslednik Vladimir Gaćinović.

Iz Gradske uprave najavili “borbu protiv prosjačenja”.

Kompaniji “Novi Pazar put” poveren posao rekonstrukcije puta Novi Pazar – Raška. Ugovor vredan 13,2 miliona evra.

Izlio se mazut iz “Gradske toplane” u Rašku, građani traže reakcije nadležnih, održani protesti. Podnete krivične prijave protiv rukovodstva tog javnog preduzeća.

Novopazarac Erhan Mašović debitovao za fudbalsku reprezentaciju Srbije.

Poskupelo parkiranje, novi direktor “Parking servisa” Nermin Ljajić, umesto Emira Spice.

Državna Direkcija za imovinu prodala parcelu na Šestovu za 660.000 evra, pet puta više nego što je lokalna samouprava uzela novca za parcelu na istoj lokaciji.

Više tužilaštvo okončalo istragu, Muamer Zukorlić preminuo prirodnom smrću.

Muzej “Ras” obeležio 70 godina postojanja.