Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je da je za realizaciju tih mera opredeljeno 1,79 milijardi dinara bespovratnih sredstava, od kojih je 55 odsto obezbedilo Ministarstvo, a ostalo lokalne samouprave.

Ona je izjavila da je na prethodna tri javna poziva za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima subvencije dobilo oko 20.000 građana, dodajući da je plan da ih dobije još 50.000 domaćinstava.

“Podrška države i lokalnih samouprava daje mogućnost građanima da izdvoje manje novca za mere kao što su zamena stolarije u domaćinstvu, poboljšanje izolacije krova i zidova, ugradnju efikasnijih kotlova ili ugradnju solarnih panela, a sa kojima smanjuju svoje troškove za energiju, ali i doprinose većoj energetskoj nezavisnosti i zdravijoj životnoj sredini za sve”, rekla je Đedović.

Ugovori između Ministarstva i lokalnih samouprava biće potpisani sledeće nedelje, posle čega sledi sprovođenje javnih poziva za privredne subjekte koji će izvoditi radove.

Očekuje se da već tokom leta budu raspisani prvi javni pozivi za građane.

Budžet za sprovođenje mera energetske sanacije stambenih objekata u Tutinu će biti 6,6 miliona dinara, Priboju 5 miliona, Novoj Varoši 10 miliona, Prijepolju 30 miliona, dok žitelji Sjenice neće moći da dobiju subvencije.