Prema tim podacima najviše preminulih, njih 44 zabeleženo je 2019. godine, a najmanje 2020. kada je zbog ove bolesti umrlo 37 osoba, dok je u poslednje dve godine karcinom pluća bio uzrok smrti kod 81 osobe.

Podaci pokazuju i da je od 2017. do 2022. godine na teritoriji Novog Pazara prijavljeno 197 novoobolelih od raka pluća, kao i da se taj broj na godišnjem nivou kreće u proseku od 40 do 65.

“Muškarci prednjače u oboljevanju od raka pluća, pa je u periodu od 2017. do 2022. godine novoobolelih bilo 145, dok je žena bilo 52, odnosno četvrtina obolelih“, rečeno nam je u Zavodu za javno zdravlje.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi navode i da je broj novoobolelih od karcinoma pluća verovatvo veći zbog neredovnog upisivanja u registar.

“Podatke o novoobolelima treba uzimati sa rezervom jer iako se bolest dijagnostikuje i leči, pacijenti se ne upisuju u registar koji se u poslednje tri godine popunjava elektronski“, zaključuju u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Na nedavnoj tribini o stanju životne sredine u Novom Pazaru infektolog Opšte bolnice Lejla Ćeranić je govoreći o štetnosti zagađenog vazduha na zdravlje ljudi rekla da je u gradu sve veći broj pacijenata kojima je dijagnostikovan karcinom pluća.

“Čestice u vazduhu direktno utiču na naš respiratorni sistem, a najugroženija su deca, hronični bolesnici, kao i osobe starije od 65 godina. Pneumoftiziolozi naše bolnice ovih dana prijavljuju “epidemiju” karcinoma pluća, a to se vidi i po broju pacijenata na odeljenju. Zbog zagađenog vazduha stradaju i kardiovaskularni, kao i reproduktivni sistem”, rekla je tada Ćeranić.

Rak pluća je najčešći i najsmrtonosniji rak u Srbiji i svetu, godišnje u zemlji 6.500 osoba oboli, a njih više od 4.600 izgubi bitku sa tom opakom bolešću.