Načelnik programa za zapošljavanje ove filijale Mirzet Bektović rekao je da su u ovoj službi trenutno aktuelna dva javna poziva, od kojih je jedan javni poziv samozapošljavanja, dok se drugi odnosi na subvencije poslodavcima iz kategorije teže zapošljivih lica.

„Javni poziv samozapošljavanja se odnosi na nezaposlena lica koja će kroz osnivanje sopstvenog biznisa dobiti jednokratnu isplatu od 300 hiljada dinara. Drugi javni poziv se odnosi na subvencije poslodavcima iz kategorije teže zapošljivih lica za koje je planirana jednokratna isplata u iznosu od 225 hiljada dinara“, rekao je Bektović.

Dodaje da će i ove godine prednost imati teže zapošljiva lica u koja spadaju mladi do 30 godina starosti bez završenog srednjeg obrazovanja, stariji od 50 godina, Romi, osobe sa invaliditetom, dugoročno nezaposleni, korisnici novčane socijalne pomoći i osobe u statusu tehnološkog viška.

Većina javnih poziva biće otvorena do 30. novembra, dok je rok za podnošenje zahteva za mere namenjene osobama sa invaliditetom 31. decembar 2023.

Javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje biće otvoren do 10. aprila, rok za podnošenje prijava potencijalnih izvodjača javnih radova ističe 27. marta, dok je javni poziv za učešće u finansiranju mere obuka za potrebe poslodavca za zaposlenog na raspolaganju do 31. oktobra 2023.

Zahtevi za učešće u merama podnose se nadležnim organizacionim jedinicama NSZ, prema mestu rada lica ili sedištu poslodavca, neposredno, putem pošte ili elektronskim putem.