Portparol ove stranke Merfid Kamešničanin rekao je na konferenciji za novinare da su “nedavno neodgovornim ponašanjem tužilaštva i policije grubo povredjena ustavna prava Bošnjaka, kao manjinskog naroda u Srbiji”.

“Pozivamo državne organe, ministra prosvete, policije, pravde, lokalne samouprave, predsednika Vlade i predsednika Srbije da osude postupak tužilaštva i policije u Novom Pazaru, zbog zloupotrebe službenog položaja u postupku prema profesorici razdredne nastave Adeli Melajac, koja je protiv svoje volje bila prinudjena da ode u policiju i daje izjavu bez ikakvog valjanog osnova”, rekao je Kamešničanin.

On je ponovio raniji stav te stranke da se na taj način grubo poslala poruka Bošnjacima da odustanu od korišćenja Ustavom i zakonom zagarantovanih prava.

SDA Sandžaka je ranije poslala zahtev lokalnoj samoupravi u Novom Pazaru za održavanje sednice Saveta za bezbednost grada, na kojoj bi se razmatrao slučaj “nezakonitog postupanja državnih organa prema učiteljici Melajac i nekoliko aktuelnih primera agresivnog nasilničkog ponašanja policije prema Bošnjacima u tom gradu”.

Ova učiteljica bila je pozvana u policiju na razgovor, jer navodno nije poštovala odluku resornog ministarstva da prvi dan školske godine počne intoniranjem himne Srbije, već je deci pustila himnu Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”.