On je radiju Sto plus rekao da je procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih oko 11 odsto, dok je pre samo mesec dana bio oko 50 odsto.

“Zabrinjava nas smanjena vakcinacija prvom dozom neke od dostupnih vakcina, koju je do sada primilo 31.356 Novopazaraca, a trenutno dnevno imamo oko 10- 15 osoba koje se vakcinišu. U tom smislu, Krizni štab grada doneo je odluku da privremeno premesti vakcinalni punkt iz Doma omladine u Dom zdravlja”, rekao je Spahić.

On je istakao da ih posebno zabrinjava to što nemaju podatke dijagnostike iz privatnih ordinacija i laboratorija, kao i što se mnogi pacijenti leče sami kući uz antibiotike.

“Primećujemo da se neselektivno koriste velike količine antibiotika na svoju ruku. To može biti veoma opasno u narednom periodu, jer ćemo doći u situaciju kada će veliki broj bakterija biti rezistentan na sve postojeće antibiotike“, rekao je Spahić.

Zbog stabilnije situacije Kovid ambulanta u Domu zdravlja od subote radi od 7 do 17 sati, dok je prijemno- trijažna ambulanta na Infektivnom odeljenju dežurna 24 sata.

Na dva odeljenja Opšte bolnice u ovom gradu trenutno je hospitalizovano 13 kovid pacijenata.