Kako je preneo portal Kossev, protest ispred sedišta SNS u tom gradu počeo je intoniranjem srpske himne a učesnici skupa su nosili veliki transparent u bojama srpske zastave i sa natpisom “Kosovo je Srbija”.

Poverenik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije i jedan od organizatora skupa, Nebojša Jović ocenio je da je manji broj okupljenih gradjana u odnosu na prethodni protest, 8. januara, “plod rada službe”.

Skupu je prisustvovao i predsednik pokreta Ljubav, vera, nada Nemanja Šarović koji je posle protesta rekao za Kossev da je u Kosovsku Mitrovicu došao kako bi podržao Srbe sa Kosova i Metohije.

“Ja sam ovde došao da bih pružio podršku ovom narodu i to je ono što mogu u ovom trenutku. Ovo je skup na kojem su se obratili Srbi sa Kosova i Metohije i moj razgovor sa organizatorima je bio da dođemo da podržimo a ne da se obraćamo. I ja mislim da je to korektno u ovom trenutku”, kazao je Šarović.
Najavio je da će narednog četvrtka, kada bi trebalo da počne sednica skupštine Srbije o takozvanom nemačko-francuskom planu za Kosovo, ispred zgrade parlamenta u Beogradu organizovati protest.

“Tamo ćemo reći šta mislimo o izdajničkom režimu Aleksandra Vučića i svim sporazumima kojima je zadnjih 11 godina obrisao i ukinuo praktično sve elemente državnosti Srbije na Kosovu i Metohiji”, naveo je Šarović.

Građani su na prethodnom protestu u Kosovskoj Mitrovici zatražili od Vučića da “zamrzne” dalje pregovore sa Prištinom dok se jedinice ROSU ne povuku sa severa Kosova, da budu pušteni na slobodu svi uhapšeni Srbi i da albanski sud i policija nemaju nikakve ingerencije da sude i hapse Srbe na Kosovu i Metohiji, navodeći da je to protivno Ustavu i Rezoluciji 1244.

Tražili su vraćanje UNMIK suda i UNMIK policije, ali i formiranje “koordinacionog tela” Srba sa Kosova i Metohije, jer “Srpska lista ne može da ih predstavlja”.

Zatraženi su i “neodložan povratak” srpskih institucija na Kosovo, a pozvali su i patrijarha SPC Porfirira da dođe u “svoju kuću, Pećku patrijaršiju i podeli sudbinu sa svojim narodom”.