Sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Rusije u koordinaciji za novu eru održalo je razvoj na visokom nivou, produbljene su razmene i saradnja u različitim oblastima, a podrška naroda bilateralnom prijateljstvu je kontinuirano konsolidovana, rekao je Ćin.

On je rekao da se odnosi Kine i Rusije zasnivaju na principu nesvrstavanja, nekonfrontacije i neusmeravanja prema trećoj strani, napominjući da je Kina spremna da radi sa Rusijom na sprovođenju važnog konsenzusa koji su postigli šefovi dve države kao i na kontinuiranom unapređenju odnose dve zemlje.

Tokom telefonskog razgovora sa pakistanskim kolegom, Ćin je rekao da Kina i Pakistan uživaju posebno prijateljstvo i međusobno poverenje na visokom nivou, a bliske interakcije na visokom nivou između dve zemlje dale su snažan podsticaj razvoju bilateralnih odnosa.

Kina je spremna da sarađuje sa Pakistanom uzimajući važan konsenzus između lidera dve zemlje kao smernicu, da kontinuirano produbljuje njihovo tradicionalno prijateljstvo i da se udruži za stvaranje još bliže kinesko-pakistanske zajednice sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, naveo je.

Ćin je naglasio da, kako se kineska Lunarna nova godina približava, Kina posvećuje veliku pažnju bezbednosti kineskih građana u Pakistanu i nada se da će Pakistan nastaviti da preduzima efikasne mere bezbednosti.

U razgovoru sa Parkom, Ćin je rekao da su Kina i Južna Koreja bliski susedi koji će uvek živeti jedni pored drugih i partneri koji se ne mogu razdvojiti, dodajući da zdrav i stabilan razvoj odnosa Kine i Južne Koreje služi zajedničkim interesima dve zemlje i predstavlja opšti pravac za kontinuirano delovanje obe strane.

Ćin je rekao da bi želeo da uspostavi i održi dobar radni odnos sa Parkom i da zajednički primeni važan konsenzus koji su postigli šefovi dve države.

On je ukazao da je spreman da se fokusira na trenutnu situaciju, uzimajući u obzir dugoročnu perspektivu, da sagleda ukupnu prijateljsku situaciju i okuplja snage saradnje, kako bi se zalagao za stabilan i dugoročan razvoj odnosa Kine i Južne Koreje.

Ćin je takođe izrazio zabrinutost zbog nedavnih privremenih ograničenja koje je Južna Koreja uvela za dolaske iz Kine i izrazio nadu da će Južna Koreja zadržati objektivan i naučni stav.

Trojica ministara spoljnih poslova čestitali su Ćinu na preuzimanju dužnosti ministra spoljnih poslova, uputivši takođe novogodišnju čestitku za Godinu zeca kineskom narodu i izrazivši spremnost da zajednički sprovedu važan konsenzus na visokom nivou i zajedno rade na kontinuiranoj promociji novih dostignuća u bilateralnim odnosima.

Zardari je rekao da Pakistan neće štedeti napore da zaštiti bezbednost kineskog osoblja, institucija i projekata u Pakistanu.

Park je rekao da je Južna Koreja spremna da ojača kulturnu i međuljudsku interakciju i razmenu osoblja između dve zemlje.