“Na ovaj način institucije treba da pošalju jasnu poruku da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo. Takođe, javnosti ukazujemo da su pretnje koje dolaze iz onlajn sfere jednako opasne kao i one koje se izgovore uživo, te da svako ima odogovrnost za ono što napiše na mrežama… Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana”, navodi se u saopštenju.

Ta organizacija je podsetila da je Žaklina Tatalović dobila prethodnih dana pretnje smrću i uvrede preko Tvitera od dve osobe.

“U porukama koje je primila navodi se, između ostalog, da bi trebalo da bude obešena i spaljena na giljotini, te je nazvana pogrdnim imenima. U drugoj poruci osoba koja upućuje pretnje najiskrenije se nada da se Rusi neće zaustaviti samo na ukrajinskim nacistima, već će doći po takve kao što je novinarka i njoj slični”, dodaje se.

Iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) poručuju da takve pretnje ne čude, s obzirom na klimu koja se stvara prema novinarima u Srbiji već duže vreme i podsećaju na veliki broj napada i pritisaka na novinare.

“Pretnje i uvrede koje dobija naša koleginica Žaklina Tatalović govore jasno u kakvom neprijateljskom i opasnom ambijentu rade profesionalni novinari u Srbiji, a ti napadi takođe pokazuju kako državni funkcioneri, počev od predsednika Republike, generišu mržnju i od novinara prave mete, na koje kasnije kidišu ostrašćeni i propagandom zaluđeni pojedinci”, ocenio je predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

Novinarsku mrežu SafeJournalists čine NUNS, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat medija Crne Gore.