SSP navodi da je taj kafić poznato stecište novosadskih antifašista, gde su održavane mnoge humanitarne akcije i tribine, zbog čega je “Crni ovan” i proteklih godina bio meta vandala.

“Budući da je, osim značajne štete, ovog puta povredjeno i dvoje ljudi, sinoćnja ‘novosadska kristalna noć’ poslednje je upozorenje vlastima da obuzda neonacističke grupe i stane na put daljem posrtanju Novog Sada”, poručila je SSP.

U skladu s pravom prirodom fašizma, navodi SSP, u pitanju je tek “početak otvorenog nasilja prema neistomišljenicima”.

“Ukoliko ne budu reagovali odmah, nadležni će biti direktno odgovorni za živote Novosadjana i saučesnici u zločinu”, upozrila je ta stranka.

Takodje, pozvali su Novosadjane da danas odu na piće do “Crnog ovna” i tako podrže to “usamljeno progresivno ostrvo”, navodeći da očekuju da tamo sretnu i gradonačelnika Milana Djurića, “ukoliko ‘naprednjaština’ nije isterala pankera iz njega”.

I Novosadski odbor Demokratske stranke (DS) osudio je sinoćni napad “neofašista” na taj lokalni klub i zatražio od policije da što pre privede odgovorne.

DS je u saopštenju podsetila da je taj klub u više navrata bio na meti sličnih napada.

“Motive za sinoćnu vrstu napada od strane mladih pripadnika fašističke grupe, možemo protumačiti kao nastavak pritiska na ovu alternativnu subkulturnu grupu inspirisan nasilnim oblikom vladavine SNS u Novom Sadu”, navodi se u saopštenju.

Optužili su vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) da je “pokušavala institucionalno da se obračuna” s tim klubom, tako što im je gradska vlast Novog Sada “učestalo slala različite vrste inspekcija, nakon čega je klub bio privremeno zatvoren”.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) je taodje reagovala i od nadležnih tražila da hito uhapse neofašiste koji su sinoć napali novosadski klub “Crni ovan”.

“Podsećamo da je ovo četvrti nerasvetljeni napad na isti lokal u poslednjih godinu i po dana. Ovakvim napadima pojedinaca ili grupacija moramo stati na put jednom zauvek dok ne bude prekasno”, navela je u saopštenju funkcionerka LSV Maja Mrnuštik.

Po njenim rečima to znači da se “hitno, neodložno i neselektivno” mora sprovoditi Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja.

“MUP hitno mora formirati posebno odeljenje koje bi se bavilo proučavanjem, otkrivanjem, praćenjem i sprečavanjem rada fašističkih, neonacističkih i sličnih organizacija i pojedinaca”, navela je Mrnuštik i ukazala da nadležni imaju sve potrebne resurse da uhapse počinioce tog napada.

“Ukoliko ovi zahtevi ne budu ispunjeni, smatraćemo da vlast podržava ovo i slična dela, i bićemo prinudjeni da pozovemo sve antifašistički orijentisane gradjanke i gradjane, aktiviste i političke partije da se organizujemo u cilju zaštite svih stanovnika Novog Sada i njihove imovine”, poručila je Mrnuštik.
Ocenila je da je reč o namernom izazivanju straha i podsticanju mržnje u Novom Sadu, kao i u celom regionu.