Najviše zahteva, 1.468, podneto je u Novom Pazaru, u Tutinu ih je bilo 600, dok je u Sjenici zahtev podnelo 570 građana.

Načelnik Odeljenja za urbanizam Gradske uprave Novog Pazara Nihat Crnovršanin rekao je radiju Sto plus da je trenutno 189 građana steklo uslov za priključenje, a proces obrade ostalih zahteva biće nastavljen u narednom periodu.

On je podsetio da je tokom predaje zahteva naplaćivana administrativna taksa za priključenje objekata koja je utvrđena odlukom grada, te da su “primenjivanje i određene olakšice kako bi se pomoglo građanima”.

“Uredbom je bilo predviđeno da građani dostavljaju geodetski snimak koji je prilično skup, a mi smo umesto toga tražili kopiju plana koja košta deset puta manje”, naveo je Crnovršanin.

Administrativna taksa naplaćivana je i u Tutinu, dok su u Sjenici građani bili oslobođeni tog plaćanja zbog, kako nam je rečeno “brojnih drugih troškova kojima su bili izloženi tokom ovog postupka”.

“Za plaćanje takse je trebalo izdvojiti par stotina dinara i to nije veliki iznos, ali smo želeli da na taj način pomognemo građanima jer za one koji nisu bili u postupku legalizacije objekta troškovi su veliki”, rečeno nam je u Opštinskoj upravi u Sjenici.

Prijavljivanje građana, koji žive u nelegalno izgrađenim objektima, za priključenje na komunalnu infrastrukturu počelo je 15.septembra i trajalo je mesec dana.

Ukoliko prijava bude odbijena moguća je žalba resornom ministarstvu koje ima rok od osam dana da na nju odgovori.