Stranka je u saopštenju navela da je 1,7 miliona bočica, namenjenih za punjenje ruske vakcine, plaćeno oko 200.000 evra, a da su sada “razbacane po zgradama Instituta Torlak”.

“Problem je i što ruska vakcina koju je punio Institut Torlak nikada nije registrovana kod Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije. Pojedini lekari su javno govorili da su primili vakcinu koju je Torlak punio i pakovao. Medijska kampanja probudila je želju kod mnogih gradjana da prime upravo rusku vakcinu. Ali gde? Nigde. Jer Torlak više čak ni ne puni rusku vakcinu”, piše u saopštenju.

U saopštenju NS-D2SP podsetio je da je izgradnja fabrike za proizvodnju kineskih vakcina, finansirana uz pomoć Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, počela 9. septembra, a da prve bočice sa Sinofarm cepivom ni danas nisu dostupne.

“Reč je, dakle, o još jednoj spinovanoj priči, medju koje spada i proizvodnja hlorokina u Galenici, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pompezno najavljivao nabavljanje aktivne supstance za proizvodnju leka hlorokin od koje, na svu sreću, nije bilo ništa”, stoji u saopštenju.

Dodaje se i da nadležni ne pominju nabavku “novodizajniranih” bivalentnih vakcina protiv korona virusa koje su kako se navodi, već u upotrebi Hrvatskoj, Sloveniji i drugim evropskim državama.