„Gradjani plaćaju i ono što se nigde u svetu ne plaća. Recimo račun za električnu energiju za kuću na selu u vreme kada u noj niko nije boravio iznosi 869,6 dinara. Utrošak energije je nula ali tu je namet na obračunsku snagu, trošak garantovanog snadbevača, i neizbežna taksa za RTS“, naveo je Borović u pisanoj izjavi.

Ocenio je da je „prava otimačina“ na akcizu na struju koja je uvedena 2015. godine i koja je na računu bez obzira što je utrošak električne energije nula.

„Akciza i pripadajući PDV ni na šta“, istakao je Borović.

„Ministarka energetike Zorana Mihajlović nas plaši velikim povećanjem cene struje i zahteva žrtve svih gradjana Srbije kao odgovoran čin prema državi. Ona nas izveštava da se u EPS nije ulagalo godinama, pa smo zbog toga došli u situaciju da struju uvozimo umesto da je izvozimo po astronomskim cenama“, rekao je on i istakao da teške zloupotrebe u EPS traju godinama.

Pored strateških grešaka zbog kojih je EPS doveden pred kolaps, tvrdi Borović, godinama se iz njega isisava novac u razne partijske ili parapartijske firme, preko nameštenih tendera, nepotrebnih i finansijski prenaduvanih vrednosti nabavki, partijskog zapošljavanja.

„Čak i za očitavanje utroška električne energije, angažovane su eksterne agencije umesto da to radi prekobrojna armija administrativaca zaposlenih u EPS koji bukvalno ne rade ništa“, naveo je Borislav Borović.