Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) osudili su danas ponašanje osoblja Ginekološko-akušerskog odeljenja Opšte bolnice u Novom Pazaru prema novinarima.

“Domaćini konferencije ne samo da novinarima nisu dozvolili da postave bilo kakva pitanja, već su vređali i psovali. NUNS poziva Lekarsku komoru da javno osudi ovakvo ponašanje medicinskih radnika”, navodi se u saopštenju NUNS-a.

U saopštenju UNS-a navodi se da je direktor Opšte bolnice Mirsad Đerlek tom udruženju rekao da će “pozvati načelnika i sve zaposlene da mu kažu zašto su se tako ponašali prema novinarima i da im objasni koji se način ponašanja mora poštovati kada neko dođe u bolnicu”.

Đerlek je dodao da “nije hteo da prisustvuje konferenciji jer bi se to moglo protumačiti da daje lekarima direktnu podršku” i da on želi da pomoću stručnjaka koji će ispitati ceo slučaj dođe do istine da li je u ovom slučaju bilo propusta u radu lekara.

Povod jučerašnje konferencije za novinare u bila je krivična prijava protiv dvoje lekara za nesavesno lečenje koju je podnela trudnica Lidija Hazirović koja je izgubila bebu u 26. nedelji trudnoće.

Bračni par Hazirović optužuje lekare za nesavesno lečenje, smatra ih odgovornim za gubitak bebe i ugrožavanje Lidijinog života.

Zaposleni na Ginekološko-akušerskom odeljenju, kao i nekoliko drugih lekara, optužili su medije za neprofesionalnost i vođenje prljave kampanje zbog izveštavanja o krivičnoj prijavi protiv dvoje doktora.

Lekari su na konferenciji za medije negirali optužbe, ali nisu dozvolili pitanja, a prema novinarima su bili krajnje neljubazni, pojedinci su ih nazivali pogrdnim imenima, a neki medicinski radnici su im čak upućivali i psovke.

Istraga nepravilnosti u Opštoj bolnici u Novom Pazaru biće završena za dan ili dva, izjavila je danas načelnica Zdravstvene inspekcije Jelica Radulović.

“Tu proveru sačekaćemo dan-dva, a nakon toga ćemo odlučiti da li ćemo predložiti ministarki (zdravlja Slavici Đukić Dejanović) da se organizuje spoljna provera. To će po svoj prilici biti slučaj”, rekla je Radulovićeva.

Ona je istakla da nadležni zdravstveni inspektor nije ostavio vremenski rok direktoru novopazarske Opšte bolnice da sprovede istragu i podnese izveštaj, što je inače praksa, nego je zatražio istragu odmah.

Ekipa radija