Izvršni direktor Urban-ina Sead Biberović, direktorka Sandžačkog odbora za ljudska prava Semiha Kačar i predsednica Kulturnog centra “Damad” Zibija Dervišhalitović Šarenkapić jednoglasni su u izjavama za Sto plus da je u radu BNV očigledan jak uticaj partija i da je radi efikasnijeg delovanja tog manjinskog organa neophodna njegova departizacija.

Biberović je podsetio da su partije i do sada imale ogroman uticaj na liste koje se kandiduju na izborima, a da su izmene Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina doprinele da taj uticaj bude i pojačan.

“Mi imamo liste političkih partija, a tu dobijamo nekoliko loših stvari. Prvo i osnovno, neće biti relevantni predstavnici bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji u BNV koji će na pravi način da se bore za naša manjinska prava. S druge strane, mi dobijamo nove partijske izbore”, kazao je Biberović.

Direktorka Sandžačkog odbora za ljudska prava Semiha Kačar ocenila je da BNV treba da bude departizovan, ali da je njegova depolitizacija nemoguća.

“Predstavnici manjina imaju pravo da politizuju neke stvari, posebno prava na informisanje, na službenu upotrebu jezika i pisma, na obrazovanje na bosanskom jeziku, na kulturu, ukoliko postoje neke prepreke za ostvarivanje tih prava”, navela je Kačar.

Za predsednicu “Damada” Zibiju Šarenkapić je prihvatljivo da se Veće oslobodi  uskopartijskih interesa koji se kroz njega sprovode, “ali da je njegova depolitizacija nemoguća“, jer je BNV, ipak, kako je kazala, političko telo.

„U skladu sa tim, kada se govori o depolitizaciji šalje nam se poruka – prvo da uklonimo ove političare da bismo instalirali nas“, ocenila je Dervišhalitović.

Ona je naglasila i da građani nisu dobro obavešteni o programima koje izborne liste nude i da se predlagači više bave “koliko drugih lista će biti na izborima za BNV”.

“To u prevodu znači da je napor da se dobiju “legitimni predstavnici” bošnjačkog naroda u BNV sveden na preživljavanje političkih struktura koje su ih i predložile za izbore”, pojasnila je.