NVO su u saopštenju ocenile da hapšenje aktivistkinja i „svrstavanje na stranu osudjenih ratnih zločinaca pokazuje pravo opredeljenje vlasti u Srbiji“.

Organizacije su podsetile da je MUP ranije zabranio za danas najavljeni skup Inicijative mladih za ljudska prava, ali i eventualne kontraskupove, navodeći u obrazloženju te odluke da je „mnogo onih koji bi da iz Beograda stižu slike razbijenih srpskih glava“.

„Umesto toga, večeras u Beogradu svedočimo brutalnoj demonstraciji sile nad mirovnim aktivistkinjama od strane neuniformisanih lica, a u svrhu odbrane ratnohuškačke politike“, stoji u saopštenju NVO koje su zatražile obustavljanje svih postupaka protiv aktivistkinja.

Medju potpisnicima saopštenja su Gradjanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Inicijativa za socijalna i ekonomska prava – A11, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Fondacija Slavko Ćuruvija, Fondacija Helsinški odbor za ljudska prava Srbija, Beogradski centar za ljudska prava, Partneri Srbija.

Privodjenje aktivistkinja osudili su i Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Žene u crnom, Autonomni ženski centar, Novi optimizam, Centar za praktičnu politiku, Srbija u pokretu, CRTA, Naša zadužbina, Catalyst Balkans, Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) i Transparentnost Srbija.