Pismo su potpisali predsednici Pokreta za odbranu Kosova i Metohije i “Otadžbina”, Nebojša Jović i Slaviša Ristić, i predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković.

“Postaje normalno da Srbi koji su napustili Кosovo i Metohiju i odselili svoje porodice, iskopavaju kosti svojih predaka i sele ih negde daleko od svete srpske zemlje, daleko od zemlje gde su se rodili i gde su svoju dušu ispustili. I svi ćute, i Crkva ćuti”, piše u pismu.

Kako su naveli, predsednik države saglasio se u Briselu sa de jure priznanjem Kosova kao nezavisne države, da bi već sutradan na TV poručio kako će on “prevesti žedne preko vode svetske moćnike i izigrati dogovor'”.

U pismu patrijarhu predsednici tri kosovske NVO naglasili su da se “zapadni diktat o priznanju secesije Kosova sprovodi i da je 18. marta (kad se sreću predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti)  planirano da uđe u odlučujuću fazu”.

“Pošto smo ubeđeni da to nije volja Srba i da to nije volja njihove Crkve, onda ništa nije u redu. Dakle, nije u redu da naša Crkva tako gromoglasno ćuti”, poručili su patijarhu Pofiriju.

Istakli su da ne bi “voleli da bude upamćen kao patrijarh za čijeg je stolovanja Pećka patrijaršija u kojoj je uveden u Tron patrijaraha srpskih, bude ukinuta, kao što je to bilo 1766. godine”.

“Setite se  što su vaši prethodnici, patrijarsi Pavle i Irinej, mitropolit Amfilohije, vladike Artemije i Atanasije i drugi činili. Sigurni smo da bi oni danas gromoglasno rekli: ‘Ne Aleksandre Vučiću, tvoje delanje nije interes našeg naroda, naše države i naše crkve’. Takvo zborenje nikad nije bila politika, već jasna poruka i vapaj u odbrani naroda, Crkve i države”, navedeno je u pismu tri NVO sa Kosova.