Iz tih organizaciju su podsetili i da je početkom godine grupa kamiona okićena srpskim zastavama u dugoj koloni prošla kroz centar Novog Pazara, što je prvi put da je tako proslavljen Božić, a što je izazvalo uznemirenost i okarakterisano kao provokacija.

Takođe, “Urban In” i “Forum 10” podsećaju i na nacionalističke ispade u Priboju gde su mladići pozivali na “pucanje u džamije” i gde su osvanuli grafiti podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću.

“Bez obzira na sve to, ubeđeni smo da reciprocitet u provokacijama nije adekvatan odgovor u suprotstavljanju i borbi protiv različitih oblika ekstremizma koji se manifestuju u javnom prostoru, već upravo suprotno – stvara mogućnost novih, sve težih, incidenata koji bi dodatno značajno uticali na pogoršanje odnosa između Bošnjaka i Srba koji žive na ovom području”, smatraju u tim nevladinim organizacijama.

Oni su poručili da se mora glasno i kontinuirano suprotstavljati svim oblicima ekstremnog delovanja koji mogu dovesti do nesagledivih posledica po građane Novog Pazara.

“Na žalost, ovaj i drugi ‘međunacionalni incidenti’ kojima svedočimo u poslednjih nekoliko meseci u našem gradu, neodoljivo nas podsećaju na mnoge takve iz vremena devedesetih godina prošlog i, posebno, početkom ovog veka. Izražavamo ozbiljnu bojazan i veliku sumnju da su i ovi incidenti spontani i da nisu ili dogovoreni u Beogradu ili, makar, odobreni od strane trenutnih vladajućih struktura u Beogradu”, navodi se u saopštenju.

U tim organizacijama se plaše da je ponovo na delu “nezvanična, perfidna i veoma opasna” politika stvaranja “područja kontrolisanih tenzija”, za šta je Sandžak idealan.

Oni su pozvali nadležne državne organe, političke stranke, verske zajednice, akademsku javnost, medije, organizacije civilnog društva, ugledne pojedince i sve aktere zajednice da proaktivno deluju i doprinesu smirivanju tenzija, normalizaciji situacije i spreče senzacionalističko izveštavanje, širenje mržnje i netrpeljivosti.

UG “Središte”: Gde su nestali religijski principi da smo ljudi i braća

I Udruženje građana “Središte” osudilo je dešavanja poslednjeg dana Ramazana, ocenivši da su “izmanipulisani građani izgubili svoj kompas”, te da su verski praznici u Novom Pazaru postali bezbednosni rizik i pretnja, jer se pretvaraju u festival mržnje, nacionalnističkih ispada i uvreda.

I oni su od svih aktera društvenog, verskog i političkog života zatražili hitnu reakciju jer se, kako su naveli, problemi ne rešavaju prikrivanjem i ćutanjem, već dijalogom i međusobnim uvažavanjem.