U pismu povodom 30. godišnjice zločina u tom mestu u BiH, gde je iz voza na liniji Beograd-Bar izvedeno a potom ubijeno 20 civila, mahom Bošnjaka, ta nevladina organizacija je od vlada Srbije, Crne Gore i RS zatražila da zajednička komisija u roku od dve godine objavi izveštaj o odgovornosti “navedenih institucija”.

Pozvali su vlade Srbije, Crne Gore i RS da “poštuju” pravosnažne presude o tom zločinu i da “učine sve kako bi se osigurao nezavisan rad tužilaštava i sudskih veća za ratne zločine u Srbiji, Crnoj Gori i BiH koji bi u novoj zajedničkoj istrazi doveo do procesuiranja nalogodavaca i svih odgovornih, a do sada neprocesuiranih za ratni zločin u Štrpcima”.

Od vlada su zatražili i da “podstaknu” rad komsija za nestala lica u Srbiji, Crnoj Gori i BiH kako bi bili pronađeni posmrtni ostaci svih žrtava zločina u Štrpcima, izmedju ostalog i kroz ponovno isušivanje jezera Perućac, ali i da usvoje zakone o civilnim žrtvama rata kojima bi porodice žrtava tog “i drugih ratnih zločina, konačno bile priznate od strane institucija sve tri vlade”.

Inicijativa je zatražila i da 27. februar bude proglašen Danom sećanja na otete putnike iz voza u Štrpcima i da vlade Srbije, Crne Gore i RS na taj dan zajednički organizuju međuvladinu zvaničnu komemoraciju za žrtve zločina.

Pripadnici paravojne formacije koju je vodio Milan Lukić oteli su 27. januara 1993, grupu putnika iz voza 671 koji je saobraćao izmedju Beograda i Bara.

Ubili su 18 Bošnjaka, jednu osobu hrvatske nacionalnosti i jedno N.N. lice a sve žrtve su bile državljani SRJ.

Viši sud u Beogradu osudio je četvoro optuženih za taj zločin na 35 godina zatvora, dok je sud u Sarajevu sedmoro optuženih osudio na po 13 godina, a jednu osobu na 15 godina zatvora.