Skupština Novog Pazara nije usvojila danas Rezoluciju o Srebrenici koju je predložila Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka (BDZS), a koju su u prvom navratu podržali i odbornici Sandžačke demokratske partije (SDP) i Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka.

Do preokreta je došlo nakon pauze koju su zatražili odbornici sa liste “Pokrenimo Novi Pazar– Tomislav Nikolić”, a koji su nakon skoro jednosatnih konsultacija sa stranačkim organima i koalicionim partnerima odlučili da napuste zasedanje.

Njihovim odlaskom, ali i zbog opravdanog odsustva nekoliko odbornika, vladajuća koalicija ostala je bez većine, pa se u skupštinskoj sali prvi put pojavio i doskorašnji šef odborničke grupe BDZS Sead Šaćirović, koji je svojim glasom obezbedio većinu.

Posle pauze, odbornici SDP su promenili mišljenje i odlučili da ne podrže izglasavanje Rezolucije o Srebrenici.

Šef ove odborničke grupe Muamer Bačevac je ovakav potez obrazložio rečima da nije primereno da se tako bitna odluka  usvaja kao dopunska tačka, ali i da je pre toga neophodno obaviti konsultacije sa predstavnicima Srba u Novom Pazaru kako bi i oni glasali za Rezoluciju.

“Mi jesmo za to da Skupština Grada usvoji Rezoluciju o Srebrenici, ali smatramo da nam je neophodno par dana da svi zajedno sednemo, usaglasimo njen tekst, razgovaramo i sa predstavnicima Srba i jednoglasno donesemo tako bitnu odluku”, rekao je Bačevac.

Iako su opozicione SDA i BDZS i dalje insistirale da se ona izglasa danas, postignuto je kompromisno rešenje pa će posebna sednica lokalnog parlamenta na kojoj će biti jedina tačka Rezolucija o Srebrenici biti održana 6. jula.

Inače, u predlogu Rezolucije BDZS stoji da se najoštije osuđuje genocid i negiranje genocida u Srebrenici, kao i da se od države zahteva usvajanje zakona kojima će se sankcionisati negiranje genocida.

Pored toga, u Rezoluciji se predlaže i da se 11. jul proglasi Danom sećanja na šehide (nevine žrtve) genocida u Srebrenici.

Osim toga, Skupština Novog Pazara usvojila je drugi rebalans budžeta za 2015. godinu, kojim su predviđeni prihodi od 2.344.000.000 dinara, rashodi od 2.476.000.000 i deficit od 132 miliona dinara.

Prema rečima izvestioca, promene u odnosu na prethodni rebalans desile su se na rashodnoj strani, gde je došlo do smanjenja na poziciji ostalih troškova i taj novac će biti izdvojen u druge svrhe.

Lokalni parlament usvojio je i izmene modela privatizacije Javnog preduzeća za informisanje, RTV Novi Pazar, kojima je predviđeno da će, u slučaju da u prvom pozivu ne bude zainteresovanih, početna cena u drugom biti 35 odsto od procenjene vrednosti ovog medija.

Većinom glasova na mesto vršioca dužnosti muzeja “Ras” imenovana je Jasmina Fortić koja će na toj poziciji naslediti Dragicu Premović-Aleksić koja odlazi u penziju.

Takođe, za predsednika gradske izborne komisije umesto Izeta Murtezića imenovan je Radoslav Milić, a Mirsad Jusufović za člana Komisjie umesto Pembe Džanković.

Odbornici Gradske skupštine prebacili su poslove ukljanjanja nepropisno parkiranih automobila, tzv. “pauk” službe, sa Direkcije za izgradnju grada na JKP “Gradska čistoća”.

Glasovima svih odbornika data je saglasnost da se Osnovnoj školi “Selakovac” promeni ime u “Avdo Međedović”.

N. Kočović