Direktor te ustanove kulture Fuad Baćićanin podsetio je da je muzej osnovala “grupa entuzijasta” 27. juna 1952. godine i da su kroz decenije rada zadobili poverenje građana.

“Naš je muzej jedna mala, ali za zajednicu veoma značajna institucija. Imamo jedan muzej koji čuva tradiciju, kulturu, istoriju i umetnost naše zajednice. Svojim radom, trajanjem i značajnim projektima on kazuje istoriju Novog Pazara i regiona. U njemu su prezentovane sve kulture i istorijske epohe koje su ostavile traga na ovom prostoru”, kazao je Baćićanin.

On je dodao da se kroz godine muzej transformisao i da sada, osim prikupljanja i čuvanja istorijske građe, obavlja i sve druge delatnosti sa ciljem očuvanja kulture, istorije, umetnosti, zanata i književnosti ovog kraja.

Baćićanin je istakao da se nada da će u budućnosti muzej moći da zaposli više radnika i izgradi nove objekte kako bi imao bolje uslove za rad.

Povodom obeležavanja sedam decenija postojanja, dodeljene su zahvalnice građanima i institucijama zaslužnim za unapređenje rada Muzeja “Ras”.

Priznanja su dodeljena istoričaru i bivšem direktoru te ustanove Ejupu Mušoviću (posthumno), Ministarstvu kulture i informisanja, Narodnom muzeju, Gradu Novom Pazaru, Bošnjačkom nacionalnom vijeću i Turskoj razvojnoj agenciji (TIKA).