Sarajevski izdavač Dobra knjiga objavio je knjigu „Ramiz Crnišanin – Čovjek i vrijeme“, zbornik radova o životu i delu Ramiza Crnišanina.

Prema rečima priređivača Firdusa Hamzagića, knjiga o Novopazarcu koji je iza sebe ostavio devet knjiga-svedočanstava o gradu i Sandžaku tokom druge polovine prošlog veka, nastala je povodom obeležavanja 95. godina od rođenja Ramiza Crnišanina.

Priloge za knjigu napisali su Latinka Perović, Safet Bandžović, Šerbo Rastoder, Sait Kačapor, Sonja Biserko, Senad Ganić, Hivzo Gološ, Faruk Dizdarević, Ulvija Mušović i Firdus Hamzagić.

Kako u Zborniku navodi Latinka Perović, Crnišanin je dokaz da i „u malim sredinama i svim vremenima“ postoje ljudi koji svojim životnim delovanjem i knjigama ostavljaju dubok trag za sobom.

Crnišanin (1925-2017) je skoro celog života bio društveno politički aktivan, osnivač je Sandžačkog intelektualnog kruga (SIK), bio je predsednik Skupštine opštine Novi Pazar, poslanik Republičke i Savezne skupštine i advokat.

Objavio je „Tijesna čaršija“, „Priče iz tijesne čaršije“, „Rasprave“, „Ličnosti i događanja“, „Sandžak izmjeđu Srbije i Crne Gore“, „Čaršijske priče i anegdote“, „Kazivanja Hadži Jonuza Hamzagića“, „Sjećanja Jakupa Rahića“ i „Slučaj Hafize Demirović“.