Istraga je bila blokirana od decembra 2021. dok se čekala presuda kasacionog suda o tužbama trojice bivših ministara protiv istražnog sudije.

I mada presude tog najvišeg suda u Libanu nema, sudija Bitar je danas obnovio istragu na osnovu zakonskog obrazloženja koje je dao, rekli su anonimni sudski zvaničnici, ali nisu objavili detalje. Bitar nije odgovorio na pozive AP-a da to komentariše.

U eksploziji gotovo 3.000 tona amonijum nitrata, koji se koristi za djubrivo, 4. avgusta 2020. godine poginulo je više od 200 ljudi, a ranjeno oko 6.000 i pričinjena šteta u velikom delu Bejruta. Ta eksplozija se smatra jednom od najvećih nenuklearnih u istoriji.

Kako se kasnije ispostavilo, amonijum nitrat je brodom prevezen u Liban 2013. godine i od tada je stajao nepropisno uskladišten u luci.

Visoki politički i bezbednosni zvaničnici su za to znali, ali nisu ništa preduzeli.

Sudski zvaničnici su izjavili da je sudija Bitar odlučio da oslobodi pet osoba koje su bile u pritvoru više od dve godine, uključujući bivšeg šefa carine Šafika Merhija, Samija Huseina, zaduženog za rad luke u vreme eksplozije i jednog sirijskog radnika.

Dvanaest ljudi je i dalje u pritvoru, medju njima šef lučke kapetanije i šef libanske carine u vreme eksplozije.

Zvaničnici su takodje rekli da se očekuje podizanje optužnice protiv osmoro ljudi, uključujući visoke obaveštajne zvaničnike general majora Abasa Ibrahima i general majora Tonija Saliba.

Bitar je prethodno optužio trojicu bivših ministara, koji se nisu pojavili na saslušanju nekoliko puta, a podneli su žalbe da zaustave istragu.

Istražni sudija je na udaru žestokih kritika moćnog lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha, koji je istragu označio “velikom greškom” i rekao da je pristrasna.

Nasralah je pozvao da se smeni sudija Bitar, a on je drugi sudija koji je preuzeo slučaj.

Prvi sudija Fadi Savan je bio primoran da se povuče jer su se dva ministra žalila na pristrasnost. Ako se to desi Bitaru mogao bi to biti poslednji udarac istrazi.