“Smatramo da ima prostora za uvođenje redovnog informisanja lovaca putem specijalizovanog časopisa, edukacije i licenciranja, kao i da je Srbiji potrebna državna rendžerska služba. Što se tiče nabavke i posedovanja oružja, svi ozbiljni i legalni vlasnici oružja nemaju problem sa pooštravanjem kontrole, ali s pravom imaju problem sa progonom i razoružavanjem od strane države”, naveo je Obradović u saopštenju.

On je ocenio da se nasilje u društvu ne može dovesti u vezu sa lovcima, sportskim streljaštvom i legalnim vlasnicima oružja uopšte, posebno trofejnog, već sa pogrešnim sistemom vrednosti koji se emituje sa režimskih medija.

“Lovci u Srbiji, kao i legalni vlasnici oružja, njih 500.000, suočava se sa izuzetno restriktivnim i u praksi teško primenjivim Zakonom o oružju i municiji, porezu na oružje, pokušaju razoružavanja legalnih vlasnika, narušavanju stečenog prava po međunarodnim zakonima. Građani koji su vlasnici oružja izloženi su čestom maltretiranju i troškovima, a većina njih sumnja da je trenutno relaksiranje moratorijuma na nabavku oružja samo predizborni trik vlasti i da će se kampanja razoružavanja nastaviti odmah posle izbora”, rekao je Obradović.