“Aleksandar Vučić i njegovi ministri, pre svega Ana Brnabić i Zorana Mihajlović, dokazani agenti stranog interesa u Vladi Srbije i lobisti za ‘Rio Tinto’, mogu da nastave da na tome insistiraju, ali to će biti njihov politički kraj. Na sve dosadašnje afere kriminala i korupcije u vrhu vlasti, ukidanja demokratije, nezavisnih institucija, slobode medija i poštenih izbora, ovo sa Rio Tintom je prelilo čašu i može im politički doći glave”, rekao je Obradović u pisanoj izjavi.

“To bi bilo i pošteno – da ova vlast ode istovremeno kad i Rio Tinto”, naveo je.

Kako je ocenio, “iako je tačno da je bivša vlast dala prve dozvole za istraživanje litijuma u Srbiji, sadašnji režim krije istinu da su upravo oni produžili te dozvole izdate u vreme prošlih vlasti kada su istekle u vreme njihove vlasti, kao i da su dali mnoge nove dozvole za istraživanja širom Srbije”.

“Ono što je predstavljalo korak dalje u odnosu na prošlu vlast jesu pripreme za otvaranje rudnika litijuma u Loznici koje se očitavaju u donošenju prostornih planova, otkupu zemlje od lokalnog stanovništva i izgradnji saobraćajnica za potrebe rudnika, posebno imajući u vidu onaj skandal sa davanjem javnih ovlašćenja „Puteva Srbije” za izgradnju puta jednoj stranoj kompaniji”, naveo je Obradović.

Prema njegovim rečima, “Vučićeva vlast suštinski stoji iza dolaska Rio Tinta u Srbiju i nastojanja stranih korporacija da zaštite životnu sredinu u svojim državama, a od Srbije naprave deponiju i jalovište”.

“Kako drugačije objasniti da Nemci ne žele da rudare i iskopavaju litijum iako se u Nemačkoj nalaze najveća i najbogatija nalazišta litijuma u Evropi?”, upitao je Obradović.

//