“Vlast je izgubila beogradske izbore na kojima je 70.000 Beograđana više glasalo za opoziciju i sada se veštački održava. Vlada Srbije je oročena na dve godine i pre nego što je formirana i ne pita se i ne odlučuje ni o čemu. Rad Parlamenta je bukvalno ukinut i sprečava se skupštinska rasprava na sve aktuelne teme, dok brojni predlozi opozicije nikada ne mogu da dođu na dnevni red”, naglasio je Obradović, u intervjuu za agenciju Beta.

Kako je istakao, “to nije normalno demokratsko stanje i zato su hitni vanredni izbori na svim nivoima jedino rešenje aktuelne političke krize”, kao i ostavka predsednika države Aleksandra Vučića. “Predsednik Republike neovlašćeno je prihvatio francusko-nemački sporazum u Briselu 27. februara, kao i aneks o njegovoj primeni u Ohridu 18. marta, zahtevamo poništavanje ovih odluka kojima je predsednik izašao izvan svojih ustavnih nadležnosti i prekršio Ustav Srbije”, rekao je Obradović.

Poručio je “aktuelnoj vlasti da na tim izborima kandiduje svoju novu politiku priznanja lažne države Kosovo, jer o tome – kao ni o bilo kakvom francusko-nemačkom sporazumu – nije bilo ni reči na prošlim izborima niti je Narodna skupština u novom sazivu usvojila bilo kakvu pregovaračku platformu”.

On je najavio veliki protest za subotu 22. aprila ispred novosadskog Narodnog pozorišta, kakav su već organizovali sa koalicijom Nada i strankom Zavetnici, radi odbrane i očuvanja Кosova i Metohije u sastavu Srbije, pozivajući sve “istaknute rodoljube i patriotska udruženja da im se pridruže”.

“Samo zajedničkim snagama”, ukazao je, “možemo zaustaviti odricanje od južne srpske pokrajine i formiranje Velike Albanije koje donosi novi zapadni ultimatum koji je aktuelna vlast prihvatila”.

“Nastavljamo našu borbu protiv primene protivustavnog i kapitulantskog francusko-nemačkog sporazuma o Кosovu i Metohiji na sve načine: kroz organizaciju protesta, tribina i deljenja letaka o onome što je sadržaj francusko-nemačkog sporazuma jer građani Srbije sa tim nisu upoznati. Nema rasprave u Skupštini, na medijima, u naučnim institucijama, nigde”, objasnio je Obradović, govoreći o aktivnostima “državotvornog bloka”.

Kako je naveo, “zato smo prisiljeni da idemo od grada do grada i od čoveka do čoveka kako bi građani saznali pravu istinu da vlast već tretira Srbe na Кosovu i Metohiji kao dijasporu koja živi u nezavisnom Кosovu i prepušta ih separatističkoj vlasti u Prištini, što će samo dodatno pogoršati njihovu već ugroženu bezbednost”.

“Vučićeva vlast se kruni i pada na kosovskoj temi, a patriotska opozicija raste, i zato je Vučiću potreban nekakav novi takozvani narodni pokret za državu da bi pokušao zaustaviti pad rejtinga Srpske napredne stranke”, naveo je Obradović.

Na pitanje o mogućnosti za saradnju u borbi za bolje izborne uslove i smenu vlasti, on je konstatovao da su se “na opozicionoj političkoj sceni već iskristalisala dva velika politička bloka: jedan čini više stranaka prozapadne orijentacije, a drugi mi iz državotvorne opozicije”.

“Bez obzira na naše političke i ideološke razlike, koje su nesumnjive, treba da sarađujemo oko odbrane naših osnovnih demokratskih prava na parlamentarnu debatu, slobodu medija i poštene izbore. Oko toga već postoji redovna komunikacija između svih opozicionih poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini, koju je Srpski pokret Dveri inicirao još pre nekoliko meseci”, ilustrovao je Obrodović.

Na pitanje da li saradnja za Кoalicijom Nada i Zavetnicima može da preraste i u zajednički izlazak na izbore, on je odgovorio da “lično misli da je to pravi i ispravan put, iako o tome još uvek nije bilo reči ni na rukovodećim organima Srpskog pokreta Dveri niti između partnera u državotvornom bloku patriotske opozicije”.

“Naše četiri parlamentarne političke stranke – Nova Demokratska stranka Srbije, Pokret obnove Kraljevine Srbije, Srpska stranka Zavetnici i Srpski pokret Dveri, zajedno sa Patriotskim blokom koji je oko nas okupljen – imaju skoro identične stavove po brojnim političkim pitanjima”, objasnio je Obradović.

Prema njegovim rečima, “to nije samo odbrana teritorijalnog integriteta i suvereniteta, već i protivljenje uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji, zahtev za otkazivanje vojne vežbe sa NATO paktom u junu u Srbiji, sprečavanje daljeg uništavanja i privatizacije Elektroprivrede Srbije”.

Takođe i “druga pitanja iz oblasti pravosuđa, porodične i socijalno-ekonomske politike gde mora da se menja ne samo aktuelna vlast posle predugih 10 godina vladavine već i čitav korumpirani sistem koji ovde vlada više od tri decenije”.

“Naš ujedinjeni patriotsko-državotvorni blok je već postao druga politička snaga u Srbiji, a potencijalnim daljim integracijama i zajedničkim izlaskom na izbore predstavljamo najozbiljniju alternativu i bivšoj i sadašnjoj vlasti, odnosno najizvesniju buduću vlast u Srbiji. Sve su to razlozi za našu još širu i jaču saradnju ubuduće”, istakao je Obradović.