Uoči početka sednice grupa mladića je vredjala i pretila jednom od poslanika URA.

Vlada Crne Gore odlučila je juče bez održavanja sednice da Cetinjski manastir upiše na državu Crnu Goru umesto prestonice Cetinja kao nosioca prava svojine.

Cetinjski manastir je formalno pravno u vlasništvu opštine Cetinje, dok Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve tvrdi da pripada njoj.

Kako se navodi u danas usvojenom zaključku Skupštine opštine Cetinje, cilju očuvanja opredeljenja gradjana Crne Gore da žive u državi u kojoj su osnovne vrednosti sloboda, mir, tolerancija, poštovanje ljudskih prava i sloboda, multikultularnost, demokratija, vladavina prava i jednakost, podržava Inicijativu radi omogućavanja ravnopravnosti u korišćenju Cetinjskog manastira svim pravoslavnim vernicima i slobodnog vršenja verskih obreda i poslova svim pravoslavnim verskim zajednicama u državi.

Predsjednici klubova odbornika su, nakon višesatne rasprave, sa rukovodstvom grada i Skupštine usaglasili šest zaključaka o kojima će Skupština Prestonice glasati u petak.

Tokom današnje rasprave u cetinjskom parlamentu, kojoj nisu prisustvovali odbornici Demokratske Crne Gore, podršku inicijativi su najavili iz Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i iz cetinjske URE.

Gradonačelnik Prestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan kazao je da vlasništvo nad Cetinjskim manastirom nije samo pravno i administrativno pitanje, kojim se odlučuje ko ima pravo učenja i praktikovanja vere u njemu, već važno društveno, kulturološko i političko pitanje, čije posledice mogu biti nesagledive po nacionalni identitet.

Kašćelan napominje da u razmatranju inicijative treba imati na umu i to da danas u Crnoj Gori nema naroda ili etničke zajednice kojoj je toliko uskraćeno osnovno ljudsko pravo na ispovedanje vere kao što je to slučaj s pravoslavnim Crnogorcima kojima je CPC matična crkva.

„Na prste jedne ruke mogu se nabrojati hramovi u kojima vernici Crnogorske pravoslavne crkve se mogu moliti i obavljati crkvene obrede. U javnom diskursu pripadnici crnogorskog naroda i vernici CPC oslovljavaju se najpogrdnijim imenima uz osporavanje prava na postojanje Crnogoraca kao autohtone nacije i Crnogorske pravoslavne crkve kao samostalne i od pomesnih crkva priznate zajednice vernika“, naglasio je on.