Bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vladislav Jovanović, bivši ambasador u UN Pavle Jevremović i novinarka Politike Jelena Cerovina ocenili su da je odluka novopazarske skupštine o genocidu u Srebrenici u neskladu sa trenutnom politikom Beograda.

Oni su u emisiji Oko Radio-televizije Srbije naglasili da se tekst Rezolucije koju je Sulejman Ugljanin podneo Skupštini Srbije na usvajanje, odluka novopazarske skupštine i predlog Rezolucije Velike Britanije u Ujedinjenim Nacijama veoma malo razlikuju.

Bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vladislav Jovanović ocenio je da odluka novopazarskog parlamenta samo povređuje stare rane.

“To je neka vrsta identifikacije sa žrtvama. Ako svi to to tako rade (usvajaju rezolucije i odluke) to nije dobro. To nas nikuda ne vodi”, rekao je Jovanović.

Novinarka Politike Jelena Cerovina smatra da je odluka usvojena u Novom Pazaru samo uzburkala strasti, posle perioda dobrih odnosa sa Sarajevom.

“Ne zaboravimo da je Vučić u prvu bilateralnu posetu otišao upravo u Sarajevo. Sada desilo sve suprotno od onoga što je bila neka deklarativna namera”, rekla je Cerovina.

Bivši ambasador u UN Pavle Jevremović ocenio je da bi odluka novopazarske skupštine trebala da bude neka vrsta zvona na uzbunu.

“Nije dobro da u jednoj državi imamo dijametralne, ili nerešene stavove. To je za mene pitanje broj jedan”, rekao je Jevremović.

Sagovornici RTS-a su o odluci novopazarske skupštine govorili u emisiji pod naslovom “Evolucija rezolucije”, u kojoj je analizirana situacija u svetu i regionu posle inicijative Velike Britanije da u Ujedinjenim Nacijama bude usvojen njihov predlog Rezolucije o Srebrenici.

I.Slezović

DETALJNIJE