Tom događaju regionalne inicijative “Otvoreni Balkan” trebalo je da prisustvuju premijeri Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Početak mere za “slobodan pristup tržištu rada u zemljama ‘Otvorenog Balkana'”, kako je saopšteno, odlaže se do trenutka kada će se u potpunosti omogućiti tehnički uslovi za njenu primenu u Albaniji, Srbiji i Severnoj Makedoniji pojedinačno.

“Trenutno su usaglašeni protokoli koji se odnose na uslove za slobodan pristup tržištima, kao i šeme elektronske identifikacije. Na osnovu istih, tehnički timovi u svakoj zemlji preduzimaju odgovarajuće završne aktivnosti”, precizira se.

Prošlonedeljna koordinaciona i tehnička ispitivanja, kako se navodi, “iako u početku sa pozitivnim rezultatima, pokazala su da je potrebno dodatno vreme da se testiraju i postave servisi u sistemima tri zemlje, kako bi postali javno dostupni za sve građane istovremeno”.

“Institucije nadležne za implementaciju aktivno rade na dodatnom testiranju i harmonizaciji sistema, vodeći računa o važnosti, potrebama i koristima za građane”, piše u saopštenju Vlade Severne Makedonije.

Vlada dodaje da će “u najkraćem mogućem roku, zajedno sa Srbijom i Albanijom, obavestiti o narednim koracima u vezi s ovom merom, koja je jedna od brojnih mera i projekata koji su proistekli iz inicijative ‘Otvoreni Balkan’, sa kojom građani uživaju stvarne koristi i razvoj”.