Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je na protestu u Štrpcu da su Srbe okupile “junačke rane Stefana i Miloša”.
“Okupile su nas junačke rane Stefana i Miloša iz Štrpca ali i Stefana iz Klokota. Teror diktatorskog režima Aljbina Kurtija se nastavlja. Kurti se toliko zaigrao misleći da su Srbi sklonili barikade jer se plaše. Ako Stefan nije sagao glavu, ko sme od nas da posustane i da se preda”, rekao je Rakić.
Rakić je dodao da su teška vremena, kad se na vlasti u Prištini nalazi čovek koji je zaslepljen mržnjom.
“Čovek sa kojim se ne može pregovarti, nismo podržali njegovu vladu, jer smo znali da će se njegova politika zasnivati na ugnjetavanju Srba. Lično sam sa svojim saradnicima, dok sam bio ministar, ukazivao da mora da prestane sa maltretiranjm Srba, ali uzalud. Njegov cilj je stvaranje takvih uslova da Srbi napuste svoja ognjišta. Ali moja poruka je da se ne smemo predati”, poručio je Rakić.
On je dodao da Srbi sa Kosova borbu vode mirnim i demorkatskim sredstvima.
“Naša sloga je najjače sredstvo da se odupremo diktatorskum režimu Aljbina Kurtija.  Ako smo jedinstveni i složni pobedićemo. Za nas ne postoji izbor i to nam je olakšano. Mi moramo da ostanemo i opstanemo, kao što su naši preci ostali u mnogo težim uslovima. I za to imamo podršku predsednika Aleksandra Vučića”, poručio je Rakić.
Predsednik opštine Štrpce i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić izjavio je da su se Srbi danas okupili na protestu, jer ih je muka naterala.
“Stefan i Miloš su pokazali da su hrabri, jer nisu spustili glavu kad je na nih pucano. Ovaj broj ljudi pokazuje naše jedinstvo onima koju su želeli da nas proteraju. Umesto da tradicionalno poslavljamo Božić, mi smo morali protestom da dignemo glas protiv pucnja na Stefana i Miloša. Zasto? Jer su Srbi”, rekao je Jevtić.
Jevtić je dodao da je politika u Prištini dovela do toga da pojedinci misle da mogu slobodno da pucaju u srpsku decu.
“I upravo odavde, sa ovog mesta šaljemo poruku, da nas neće uplašiti, ni oterati oni koji pucaju i oni koji pokušavaju na različite načine da nas proteraju. Šaljemo poruku mira, da želimo da budemo svoj na svome. To je poruka koju šaljemo sa svakog protesta. Mir kao glavna poruka, jasno je ko želi suprotno”, kazao je Jevtić.
On je  poručio medjunarodnoj zajednici da je vreme da “urazumi” kosovskog premijera Aljbina Kurtija.
“Danas ne protestujemo samo zbog pucnja na našu decu, već da poručimo da ćemo opstati bez obzira na sve izazove”, poručio je Jevtić.
Direktor škole u Gotovuši Stojan Marinković kazao je da su se danas Srbi sa Kosova u Štrpcu okupili kako bi uputilu podršku Srefanu i Milošu, koji su ranjeni u petak, ali i Stefanu iz Klokota, koga su juče prebili Albanci.
“Mi ne tražimo mnogo. Jedino što tražimo je da naša deca bezbrižno odrastaju i idu u školu”, kazao je Marinković obraćajući se okupljenima na protestu u Šrpcu.
Marinković je dodao da Srbi šalju poruke i onima koji poštuju demokratiju.
“Mi verujemo u slobodu i pravo na život, mi verujemo u suživot sa komšijama Albancima. I verujemo da samo u miru možemo izgraditi budućnost za sve nas”, kazao je Marinković.
Okupljeni gradjani nosili su trasnaprente sa natpisima “Kosovska Kamenica je uz braću iz Štrpca”, “Od gornjeg Kusca do Štrpca kuca jedno srce”, “Kurti, decu ti nećemo oprostiti!”, “Stefane, srce srpsko junačko!”, “Pucanj u Stefana i Miloša je pucanj u srce Srbije!”, “Evropo, za šta su naša deca kriva?!”, “Vučiću, čuvaj Srbe i mir”.
Na prilazu Štrpcu prisutno je više patrola Kosovske policije i Kfora.
Protest u severnoj Kosovskoj Mitrovici, optužili Vučića za izdaju
Nekoliko desetina gradjana okupilo se danas u severnom delu Kosovske Mitrovice na protestu sa kog su optužili predsednika Srbije Aleksandra Vučića za “izdaju” a funkcionere Srpske liste za “nekontrolisano bogaćenje”.

Učesnici protesta na šetalištu kod spomenika knezu Lazaru upitali su predsednika Srbije “zašto ćuti” na prisustvo jedinica kosovske policije ROSU na severu Kosova i na formiranje kosovske vojske, ako je to, kako su naveli, suprotno Ustavu Srbije i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

“Ako je to nelegalno, zašto ćutiš Vučiću”, upitao je Nebojša Jović iz Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, jednog od organizatora današnjeg protesta.

On je zatražio od Vučića da “zamrzne” dalje pregovore sa Prištinom dok se jedinice ROSU ne povuku sa severa Kosova.

“Tražimo da budu pušteni na slobodu svi uhapšeni Srbi i da albanski sud i policija nemaju nikakve ingerencije da sude i hapse Srbe na Kosovu i Metohiji jer to je protivno Ustavu i Rezoluciji 1244. Tražimo vraćanje UNMIK suda i UNMIK policije”, naveo je Jović.

Zatražio je i formiranje “koordinacionog tela” Srba sa Kosova i Metohije, jer, kako je rekao, Srpska lista “ne može” da ih predstavlja.

“Tražimo da se naš glas čuje, našu sudbinu neće rešavati par propalih političara i biznismena. Ovaj narod mora da ima svoje zastupnike koji će voditi računa o njegovim interesima”, kazao je poverenik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije.

Jović je zatražio i “neodložan povratak” srpskih institucija na Kosovo i pozvao patrijarha SPC Porfirira da dodje u “svoju kuću, Pećku patrijaršiju i podeli sudbinu sa svojim narodom”.

Učesnici protesta nosili su transparent sa natpisom “Vučiću, Kosmet te neće, izdao si nas – Nećemo ni tvoju ZSO, prodao si nas”, a skup je protekao bez incidenata.