“Misija OEBS u Srbiji je obaveštena o presudi koju je Apelacioni sud u Beogradu danas objavio u predmetu za ubistvo Slavka Ćuruvije u kome su okrivljeni oslobođeni krivice”, saopšteno je na zvaničnom tviter (X) profilu ove organizacije.

“Ova presuda značajno odstupa od prethodne dve prvostepene odluke suda i otvara ozbiljna pitanja u vezi vladavine prava”, dodaje se.

“Šef Misije OEBS u Srbiji ambasador Jan Bratu podseća na obavezu koju je 57 država učesnica OEBS-a, uključujući i Srbiju, preuzelo potpisivanjem Odluke o bezbednosti novinara koju je Ministarski savet OEBS usvojio u Milanu 2018. godine”, piše u objavi na mreži X.

Misija OEBS-a u Srbiji je obaveštena o presudi koju je Apelacioni sud u Beogradu danas objavio u predmetu za ubistvo Slavka Ćuruvije u kome su okrivljeni oslobođeni krivice. 1/4

“Ovom odlukom se, između ostalog, države učesnice pozivaju da ‘preduzmu delotvorne mere kako bi okončale nekažnjivost za zločine nad novinarima/kama’, i sa žaljenjem konstatuje da nema pravde i odgovornosti za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije”, zaključuje se u objavi misije OEBS u Srbiji.