Oni su na svečanoj dodeli sertifikata polaznicima trećeg ciklusa Programa izrazili nadu da će, i pored ograničenih sredstava, projekat biti nastavljen i sa više polaznika.

Šef Misije OEBS naglasio je da je Vlada Norveške obezbedila sredstva za nastavak realizacije projekta, ali i da ograničena sredstva u ovom trenutku limitiraju i uključivanje većeg broja polaznika.

„Voleo bih da je to moguće, ali imali smo izazova sa nalaženjem finansijskih sredstava”, rekao je Šef Misije OEBS u Srbiji.

Ministarka Gordana Čomić izrazila je želju da Srbija u bliskoj budućnosti preuzme program i u njega uključi više polaznika.

„Ono na čemu će naše ministarstvo insistirati i uraditi jeste da se program nastavi, da bude godišnji program i sa mnogo više mladih”, izjavila je Čomić.

Dodala je i da žali što je u ovogodišnjem programu učestvovalo samo dvoje pripadnika albanske manjine.

Elma Alivodić, jedna od polaznica iz Novog Pazara, ocenila je da je praksa u državnoj instituciji dobra osnova za dalji rad i usavršavanje.

„Verujem da svi možemo iskoristi benefit ovog programa na pravi način i olakšati sebi dalji put ka vrhu”, rekla je Alivodić.

Deset odabranih učesnika bili su raspoređeni su u osam institucija, a tokom trajanja stručne
prakse svako od učesnika radio je uz podršku dodeljenih mentora.

Ove godine program stučne prakse finansirale su stalne misije Austrije, Turske i SAD pri OEBS-u, kao i Vlada Švajcarske.