Posebno će biti pogodjene zemlje evro zone koje će zabeležiti rast BDP-a od 2,6 odsto ove godine u odnosu na 4,3 odsto koliko je u svojoj decembarskoj prognozi predvidela ta medjunarodna organizacija sa sedištem u Parizu.

Svetska privreda se još smanjuje sa ratom u Ukrajini i postoje rizici da će privredna aktivnost dalje da se usporava, upozorio je OECD u najnovijoj prognozi u kojoj predvidja i skok inflacije ove godine. 

„Humanitarna kriza nam se odvija pred očima ostavljajući hiljade umrlih, primoravajući milione izbeglica da beže iz svojih domova i preteći ekonomskom oporavku koji je krenuo posle dve godine pandemije“, rekao je broj dva i glavni ekonomista OECD-a Lorans Bun, u uvodnom tekstu za ovu prognozu pod naslovom „Cena rata“. 

OECD, koja okuplja 38 razvijenih zemalja, očekuje da će inflacija nastaviti da skače. Organizacija predvidja da će u zemljama članicama inflacija ove godine dostići 8,5 odsto, duplirajući svoju prethodnu prognozu. To će biti najviša godišnja inflacija od 1988. godine.

Organizacija očekuje da će se inflatorni pristisci smiriti iduće godine ali takodje upozorava da u ovom kontekstu ništa nije sigurno.

„Svet će platiti visoku cenu za ruski rat protiv Ukrajine“, upozorio je Lorans Bun na konferenciji za novinare danas i precizirao da je privredni pad u svetu „diretkna posledica rata“. 

Većina velikih ekonomskih organizacija snizilo je svetske prognoze rasta. Svetska banka je juče predvidela rast svetskog BDP-a od 2,9 odsto ove godine a Medjunarodni monetarni fond je u aprilu snizio prognozu i očekuje rast od 3,6 odsto.