Raketa “Staršip” (Starship) visoka 121 metar je poletela iznad Meksičkog zaliva, a cilj je da se svemirska letelica odvoji od potiskivača “bustera” i ode u svemir.

Modul na vrhu rakete se uspešno odvojio od potisnog dela “Super Heavy” koji je eksplodirao posle razdvajanja, a trebalo je da se sam spusti na zemlju, javlja AFP.

Cilj kompanije “Spejseks” američkog milijardera Ilona Maska je da letelica dostigne visinu od 240 kilometara, taman dovoljno visoko da napravi gotovo pun krug oko planete pre no što se sat i po od poletanja kontrolisano neoštećen vrati na Tihi okean blizu Havaja.

“Staršip” je najveća i najmoćnija raketa ikad napravljena. Let njene prve verzije u aprilu je trajao četiri minuta kada je eksplodirala i krhotine su se razasule u Meksičkom zalivu. Od tada je kompanja Spejseks napravila desetine poboljšanja potiska s 33 motora, kao i lansirne rampe.

Današnji drugi let pažljivo prati američka svemirska agencija NASA koja računa na tu letelicu za svoje misije za ponovni odklazak posade na Mesec.