Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović rekao je danas da ovaj organ nije nadležan za promenu pravila prilikom izbora za nacionalne savete manjina.

Nosilac izborne liste “Za bošnjačko jedinstvo” Sulejman Ugljanin ranije je rekao da je manjinska poslanička grupa “SDA Sandžaka- PDD” podnela ovom odboru zahtev da se prilikom izbora za nacionalne savete primene principi i pravila koja se koriste prilikom izbora narodnih poslanika.

Omerović je novopazarskom radiju Sto plus rekao da će njihov dopis proslediti Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, kao i Republičkoj izbornoj komisiji.

„Republička izborna komisija je nezavisni organ izabran od strane Narodne skupštine Srbije, a Odbor za ljudska i manjinska prava je samo jedno od skupštinskih radnih tela i mi nemamo nikakvu nadležnost da preispitujemo rad i nadležnosti ove komisije. Verujem da Ugljanin to dobro zna i ovo je samo nastavak igre i pokušaj da se nekim trikovima dođe u poziciju da se optuži neko u Beogradu kako radi protiv interesa neke liste ili manjinskih zajednica“, rekao je Omerović.

On je dodao da će u pisanoj formi već sutra Ugljaninu dostaviti dopis o nadležnostima Odbora za ljudska i manjinska prava.

„Ugljanin je član ovog odbora, u čijem radu nije nikada učestvovao, jer mu je izgleda ispod časti da sedi sa nekim, ukoliko on nije predsedavajući“, rekao je Omerović.

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina zakazani su za 26.oktobar.

A. Bajrović