Ozbiljnost oluje veoma je varirala zahvaljujući bizarnom fenomenu “efekta jezera” koji podrazumeva ledene vetrove koji kupe vlagu sa toplijih jezera i izručuju sneg u uskim trakama.

Žitelji nekih delova grada Bafala probudili su se uz huk vetra, jaku vejavicu i povremene udare grmljavine, dok je samo par kilometara severno napadalo tek nekoliko centimetara snega, i kroz pukotine u oblacima videlo se plavo nebo.

Najgorih padavina do sada je bilo južno od grada. Škole su zatvorene, kao i železničke stanice u Bafalu, Nijagara Folzu i Depjuu. Na međunarodnom aerodromu Bafalo Nijagara mnogi letovi su otkazani.

Oluja je, smatra se, kriva za dva smrtna slučaja, rekao je zvaničnik okruga Iri Mark Polonkars (Mark Poloncarz). Kako je on napisao na Tviteru, ove smrti su “u vezi sa srčanim udarima usled napora da se očisti sneg”.

Guvernerka države Njujork Keti Hočul (Kathy Hochul) juče je proglasila vanredno stanje u njenim zapadnim delovima, uključujući naselja duž istočnih obala jezera Iri i Ontario.

Vanredno stanje se odnosi na 11 okruga, a teški kamionski saobraćaj je zabranjen duž jedne deonice međudržavnog autoputa 90.