Sa toj svečanosti se dodeljuje i Plaketa “Sveti Djordje” koja je ove godine, kako je ranije objavljeno, odlukom gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, pripala predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Pvodom te odluke Pokret SRCE je u saopštenju naveo da, ako gradonačelnik Dašić ne odustane od nje, biće to prvi put da jedan političar na funkciji dobije plaketu Svetog Đorđa što će “biti sramota svih nas”.

SRCE smatra da obrazloženje o dodeli priznanja Vučiću “jednostavno nema nikakve veze s pravilima i kriterijumima” po kojima se plaketa do sada dodeljivala.

Dašić je ranije izjavio da Plaketu Svetog Đorđa dodeljuje predsedniku “za nemerljiv doprinos očuvanju i zaštiti životne sredine u Kragujevcu i značajnom unapredjenju kvaliteta života građana Kragujevca modernizacijom sistema daljinskog grejanja”.

Pokreta SRCE je poručio da “ukoliko stvarno smatrate da zamena kotlova u toplani zaslužuje priznanje, onda plaketu uručite nekome iz kragujevačke ‘Energetike’ i smanjite račune korisnicima”.

Opoziciona stranka Zajedno u Kragujevcu je navela da je obrazloženje gradonačelnika za nagrađivanje predsednika Srbije šokiralo Kragujevčane.

Ta stranka je saopštila da “predsednik lično nije pružio nikakvu pomoć našem Gradu, pogotovo ne gradskoj toplani čiji su neki od tvoraca ideje prelaska na gas smenjeni, ne rade više u ovom preduzeću, neki od njih su na sudu, a na rukovodećim pozicijama se nalaze SNS kadrovi”.

“Bilo bi u najmanju ruku fer da se predsednik Republike odrekne Plakete u korist bivših i nekih sadašnjih radnika ovog preduzeća, a koji su pružili pomoć svom gradu”, rekao je odbornik u Skupštini Grada Kragujevca Nikola Nešić, koji je i poslanik u Skupštini Srbije iz stranke Zajedno.

On je pitao da li Vučić zna je da je zbog nerešenih imovinskih odnosa uvodjenje grejanja na gas uradjeno bez projekata, upotrebnih dozvola i propratne dokumentacije.

“Iako Dašić navodi da su razlozi (za nagrađivanje) Vučićev doprinos razvoju grada, razlozi su očigledno političke prirode, s obzirom da naš grad pod vlašću naprednjaka stagnira. Niz institucija je izmešten iz našeg grada, a vitalni infrastrukturni projekti, poput rekonstrukcije Kliničkog centra u Kragujevcu, nisu ni blizu završetka”, ocenili su u Gradskom odboru Narodne stranke.

Ggradska uprava je saopštila da se danas na Kolegijumu šefova odborničkih grupa razgovaralo o društveno-političkoj situaciji i okolnostima u kojima bi trebalo da se održi svečana sednice Skupštine grada Kragujevca.

“Iako je bilo reči o tome da se sednica održi bez muzike, proslave i što svedenije, preovladajući stav zbog celokupne situacije bio je da nije primeren trenutak za održavanje sednice”, rekao je predsednik Skupštine Grada Petrašinović.

O terminu održavanja svečane sednice naknadno će biti odlučeno.

Poslovnikom Skupštine Grada predvidjeno je da se na svečanoj sednici dodeljuju i Djurdjevdanske nagrade pojedincima za značajna dostignuća tokom prethodne kalendarske godine. Ove godine je bilo predvidjeno i da se posle svečane sednice dodele nagrade “Đurdjevdanski venac” najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola.