Opozicioni Građanski pokret Sandžaka (GPS), Stranka demokratske akcije Sandžaka (SDA) i Stranka pravde i pomirenja (SPP) ranije najavljeni protest u poslednjem trenutku su izmestili na suprotnu stranu trga, pošto su plato ispred Gradske uprave popunili funkcioneri i aktivisti vladajuće Sandžačke demokratske partije (SDP).

Tokom okupljanja pobornika dve strane, na ulice je izašlo i nekoliko desetina policajaca sa zaštitnom opremom koji su se, da bi sprečili eventualni kontakt dve grupe međusobno udaljene svega par stotina metara, taktički rasporedili na više lokacija.

Predmet spora je jedan odbornički mandat, za koji GPS smatra da je ukraden u korist SDP, neophodan da bi ta partija imala minimalnu mogućnost da ponovo oformi skupštinsku većinu u Novom Pazaru.

GPS u ovom protestu podržavaju Stranka demokratske akcije Sandžaka (SDA) i Stranka pravde i pomirenja (SPP) koje bi zajedno sa, eventalna, dva mandata te grupe građana imale 24 odbornika, odnosno one imale minimalnu većinu u lokalnom parlamentu.

SDP je na optužbe odgovorila tvrdjom da je njihova pobeda bila „kristalno jasna“, te da opozicione partije manipulacijom pokušavaju da opravdaju poraz.

Član Predsedništva SDP-a Mirsad Jusufović rekao je da je njegova partija, od ukupno 99 biračkih mesta u Novom Pazaru “na kojima su sve stranke imale kontrolore”, pobedila na 56.

„Svi kontrolori mogu da potvrde da je izborni proces tekao potpuno normalno i bez problema. Svi su dobili podatke koji se unose u kompjuterski sistem koji izračunava mandate, a taj sistem je isti za za celu Srbiju, ne samo za Novi Pazar. Dakle, to ne određuje Beograd ili bilo ko drugi, već je sistem takav“, rekao je Jusufović.

Ipak, nosilac liste GPS Edin Zećirović tvrdi da je, pošto je vladajućoj stranci tako odgovaralo, GIK koristila prethodni, nevažeći, zakon i način obračuna. On je okupljenim građanima rekao da je na spornom biračkom mestu GPS osvojio 60ak glasova više od SDP-a, a da upravo ti glasovi i odlučuju vlasništvo nad odborničkim mandatom.

 

“Ovde i nije reč o broju glasova, ovde se radi o redu i zakonu, pa makar da je jedan glas u pitanju” rekao je Zećirović.

Funkcioner SDA Mefid Kamešničanin je ustvrdio da je na izborima 17. decembra registrovano niz nezakonitih radnji, kao što su kupovina i krađa glasova i prepravljanje izveštaja biračkih odbora.

“Komisija je nakon zatvaranja biračkih mesta protivzakonito prepustila pojedincima četiri vreće sa izbornim materijalom, koje su se odjednom pojavile u komisiji (GIK) u 5.30 narednog dana”, naveo je Kamešničanin.

On je ocenio da se pojavio i veliki broj nevažećih listića, za koje “sumnja da se među više od 1.000 njih nalaze glasovi GPS, SDA Sandžaka i SPP, a koji su poništeni dodatnim zaokruživanjem ostalih lista na izbornim listićima”.

Protest je završen bez incidenata, šetnjom centralnim gradskim ulicama i najavom da će oni biti nastavljeni.