“Važno nam je da kolege iz Evropskog parlamenta razumeju da živimo u hibridnom režimu na korak ka autokratiji”, rekao je šef poslaničke grupe Zeleno – levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo Radomir Lazović, na konferenciji za novinare nekoliko opozicionih stranaka u holu skupštine Srbije.

On je rekao da su u Briselu “govorili o zloupotrebi skupštine koju sprovodi Srpska napredna stranka, permanetnim napadima na novinare, zastupljenosti vlasti i Aleksandra Vučića u Radioteleviziji Srbije od skoro sto odsto, što je sve samo vrh ledenog brega”.

Prema njegovim rečima, i dalje će opozicioni poslanici nastupati zajedno, kao i sada, bez obzira na ideološke razlike jer su u istom položaju kad im “isključe mikrofon”.

Poslanica Narodne stranke Slavica Radovanović izjavila je da je su predstavnicima Evropskog parlamenta “ukazala na zatvorenost medija pod kontrolom vlasti za opoziciju, i da su oni najavili da će u razgovorima koje će imati u Srbiji ukazati na takvo stanje kako bi se situacija promenila”.

“Pored rodne diskriminacije, prisutna je i politička diskriminacija u parlamentu, naročito prema opozicionim poslanicima. Ako smo mi kao poslanici u parlamentu diskriminisani, šta onda narod može da očekuje i kakva se poruka šalje građanima”, rekla je Radovanović.

Poslanica Stranke slobode i pravde Danijela Grujić navela je da se govorilo o temama od značaja za evrointegrcije za koje je jedna od temeljenih vrednosti vladavina prava.

Poslanik Demokratske stranke Nebojša Novaković je u Briselu govorio o nekim konkretnim primerima, kao što su nedavna smena dve tužiteljke koje su se bavile malverzacijama u privredi i da roditelji koji su opozicionari, naveo je, imaju problema da decu smeste u obdaništa.