Plaketa “Vitez srpske književnosti” pripala je Gordani Maletić, koja je priredila deset antologija srpske proze za decu i jednu poezije.

“Vitez srpske glume” je, po odluci žirija, Nenad Jezdić, dramski umetnik, kako je istaknuto, snažnog i jedinstvenog glumačkog izraza.

Virtuoz na harmonici Ljubiša Pavković, koji je objavio antologijsku zbirku odabranih narodnih pesama pod nazivom “Narodne pesme Balkana”, je “Vitez srpske muzike”.

U saopštenju se navodi da je Valentina Delić, autorka serijala emisija “Nekada davno – Srpske narodne bajke”, izabrana za “Viteza srpske kulture/očuvanje tradicije”.

“Vitez srpskog slikarstva” je Slavko Krunić, višestruko nagrađivani umetnik, čije ilustracije krase brojne knjige i časopise, dok je “Vitez srpskog sporta” paraatletičar Nebojša Đurić koji je oborio svetski rekord u bacanju diska na Svetskom kupu u paraatletici u Italiji i osvojio zlatnu medalju.

“Vitez srpske medicine” je niška Klinika za kardiohirurgiju, čije osoblje je, nakon gotovo 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda u kojima je radilo bez finansijske naknade, eliminisalo liste čekanja.

“Vitez srpske privrede” je Ljubiša Krstajić, zbog investicija u razvoj hotelijerstva na Zlatiboru.

Istaknuto je da su nagrađeni priznanja dobili kao najistaknutiji pripadnici svojih profesija, koji zahvaljujući dostignućima godinama unazad daju viteške doprinose oblastima kojima se bave.

U programu će učestvovati dramska umetnica Vaja Dujović i vokalna etno grupa “Istočnik”, a po završetku svečane dodele priznanja biće izvedena monodrama “Knjiga o Milutinu” Danka Popovića, u tumačenju Nebojše Jezdića.

Programom Vidovdanskih kulturnih svečanosti će početi Zlatiborsko kulturno leto u okviru kojeg će se održati brojne predstave, koncerti i manifestacije.