Član organizacije Kreni-promeni Veljko Raković rekao je novinarima da bi Novi Pazar kao evropski grad trebao da se uvrsti na listu gradova sa takvom praksom, jer je reč o evropskoj tekovini koja treba da zaživi svuda.

„ Predali smo zahtev i u narednih 15 dana očekujemo odgovor, jer je sada odgovornost preneta na direktora bolnice i naše lekare koji treba da odgovore pozitivnoi ili negativno, a to zavisi od njihove savesti, etike i poslovnog morala. Ovde je danas i nekoliko hrabrih žena koje su rešile da progovore o akušerskom nasilju, i koje kao i mi smatraju da je ovo jedan od načina prevencije te vrste nasilja“, rekao je Raković.

Jedna od Novopazarki koja podržava ovu inicijativu Amina Kurtanović Nikšić smatra da bi usvajanje ovakvog zahteva, porodiljama pružilo osećaj sigurnosti i slobode.

„U takvim situacijama uvek postoje dve priče i nikada ne znamo šta se tu zaista dogodilo, zato smatram da bi prisustvo nekog prijatelja ili člana porodice otklonilo sumnju da li je bilo zloupotrebe službenog položaja ili porodilje bez osnove prebacuju krivicu na lekare. Takva praksa bi bila od velikog značaja za budućnost porodica“, rekla je ova Novopazarka.

Osim u Novom Pazaru, slični zahtevi predaju se u 14 gradova u Srbiji.

Ova inicijativa predata je u okviru već pokrenute peticije Stop akušerskom nasilju, koja je u Srbiji podržana sa više od 190.000 potpisa.